Tabuk nélkül

Náthaszezon: így jutottam el a megfázástól a hüvelyflórám megsemmisüléséig

Ahogy kezdetét vette az óvodai évkezdés, úgy köszöntött be a náthaszezon is a gyerekeknél. Két gyermekes anyukaként én sem úsztam meg a bacikat, amik miatt antibiotikumot kellett szednem. Ennek aztán egy számomra még a megfázásnál is kellemetlenebb következménye lett: a bakteriális hüvelyfertőzés.

Helló ősz, üdv náthaszezon

Hiába várom vitaminokkal és immunerősítőkkel az őszi ovikezdést, a gyerekek így is, úgy is elkapnak valamit, aminek következményeként itthon betegeskednek egy-két hétig. Ha nincs szerencsém, akkor felváltva. Ha pedig még annyira sincs, akkor én is elkapom tőlük a betegséget. Kétgyermekes anyukaként pedig bátran ki merem jelenteni, az ovis vírusoknál nincs durvább, a biológiai hadviselésben is simán lehetne alkalmazni őket.

Sajnos idén ősszel is bekövetkezett az elkerülhetetlen, aminek forgatókönyve minden évben ugyanaz: a gyerekek amint betették a lábukat az oviba, máris megbetegedtek, és a bacik nemcsak őket, hanem az egész családot kiütötték. Nem lehetett kibújni, mindenki antibiotikumot kapott. Itt, ezen a ponton kezdődött anyai, női kálváriám, ami még akkor is tartott, amikor már mindenki makkegészségesen szaladt gesztenyét gyűjteni.

Amikor az antibiotikum kiüti a hüvelyflórát

Az antibiotikum ugyan segített a megfázásomon, de  jól tönkre tette a bél- és hüvelyflórámat is. Hiába halljuk sokszor, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos antibiotikum-kúra mellett a szervezet jó bacijait megvédeni. Nem csoda, hogy a testem védtelen lett, így a gyerekektől elkapott betegség mellé kaptam „ajándékba” egy jó kis bakteriális hüvelyfertőzést is.

 

Az antibiotikum által megtizedelt laktobacillusok fontos szerepet játszanak a hüvelyflóra természetes egyensúlyának fenntartásában, hiszen olyan anyagot termelnek, amelyek megvédik a hüvelyt a különböző fertőzésektől.

A hüvelyflórám megbomlásával szabad lett az út a kórokozók előtt, amitől nagyobb mennyiségű folyásom lett, aminek ráadásul kellemetlen, büdös, halszaga is volt. Így ismét az orvosi rendelőben találtam magam, ezúttal nem a gyerekektől elkapott betegség, hanem a folyásgondjaim miatt.

Hogy mi a tanulság? Egy életre megjegyeztem, hogy antibiotikum-kúra alatt figyeljek a bél- és hüvelyflórámra is, ha nem akarok minden héten az orvosi rendelőben ülni, ugyanis hamar megvan a baj akár egy bakteriális hüvelyfertőzés formájában, amitől – mint minden nő – én is rettentő kellemetlenül és kényelmetlenül éreztem magam, arról nem is beszélve, hogy az ilyen – valljuk be, nem túl vágykeltő – nyavalya a romantikus együttléteket is megpecsételi egy időre!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top