Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Vedd könnyedén a változókor kellemetlen tüneteit! – 5 tuti tanács

A menopauzával járó hormonális változások sok nőnél okoznak testi-lelki problémákat. Védd ki a zavaró tüneteket néhány tuti praktikával!

A változókor a negyvenes életévek második felében kezdődik, és akár 10-15 éven át eltarthat. Először a ciklus válik rendszertelenné: meglepődve tapasztalhatjuk, hogy az addig percre pontosan érkező menstruáció napokat, de akár heteket is késik, vagy éppen gyakrabban jelentkezik. Emellett a csökkenő ösztrogénszint komoly hatással lehet arra is, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben.

klimax, tunet, valtozokorA változókor legismertebb tünetei:

  • szabálytalanná váló menstruációs ciklus
  • hőhullámok
  • verejtékezés
  • alvászavarok
  • fejfájás
  • hangulati ingadozások, ingerlékenység, érzékenység
  • súlygyarapodás
  • hüvelyszárazság

Vedd fel a harcot a klimax tünetei ellen!

1. E-vitaminnal a változókor elleni harcban

Az E-vitamin ismert antioxidáns hatású vitamin, napi 15-20 milligramm szedése a változókor kellemetlenségeit is segíthet elviselhetőbbé tenni.

Tudtad? Érdemes mandulát, napraforgómagot, diót, búzacsírát és mogyoróvajat becsempészni az étrendedbe, ugyanis ezek gazdagon tartalmaznak E-vitamint.

2. Figyelj az étkezésre!

Az olajos halak omega3-zsírsav-tartalma csökkenti a szívinfarktus esélyét és a hőhullámok gyakoriságát. A szója és a vörös here fitoösztrogén-hatásának köszönhetően ugyancsak enyhülhetnek a klimaxos tünetek. A gabonafélék nagy mennyiségű cinket és magnéziumot tartalmaznak, a tejtermékek pedig magas vitamin- és vastartalmuk miatt hatékony fáradtságűzők. A kalciumban és D-vitaminban gazdag, egészséges táplálkozás szintén segít a kellemetlen tünetek kezelésében, a változókorral járó súlygyarapodás megelőzésében és a csontritkulás kockázatának csökkentésében.

3. Kevés fűszer, sok ásványvíz

Érdemes kerülni a túl fűszeres, forró ételeket csakúgy, mint a cukrozott, szénsavas üdítőket. De a kávé és az alkohol fogyasztását is jobb mellőzni, vagy legalább minimálisra csökkenteni. Ezek ugyanis felerősítik a klimax talán legkellemetlenebb tünetét, a hőhullámokat, és rontják az amúgy sem nyugodt alvásunkat. Cseréld le a cukros üdítőket szénsavmentes ásványvízre vagy gyógyteákra!

4. Ismerkedj meg az orbáncfűvel!

Az orbáncfű elsősorban természetes antidepresszánsként ismert, de jó hatással lehet az álmatlanság és a menopauza okozta feszültség ellen is. Egy próbát mindenképp megér, készíts belőle magadnak egy csésze teát! Sok más gyógynövény létezik, amely a változókor testi tüneteinek csillapításában is segítségedre lehet. Ne félj tanácsot kérni a témában jártas szakértőktől!

5. Sportolj rendszeresen!

Sokan szembesülnek a változókor alatt észrevétlenül felkúszó kilókkal, illetve a csökkenő nemi vággyal. A rendszeres mozgás nemcsak a test karbantartására szolgál, de a libidóra is serkentőleg hat.

„A lányom, Kati rengeteget könyörgött, hogy menjek el vele jógázni. Szentül meg volt róla győződve, hogy jó hatással lesz rám. Sokáig ellenálltam, ódzkodtam, mert mégsem vagyok 30-40 éves, mint a többiek, akik oda járnak, ráadásul soha életemben nem jógáztam. Ma már örülök, hogy Kati annyira kitartó volt. Heti kétszer járunk órára, nagyon jókat beszélgetünk a lányokkal, igazán feltölt ez a másfél óra. Arról nem is beszélve, hogy észrevettem, formásabb, magabiztosabb lettem, és az állóképességem is fényévekkel jobb, mint volt. Azt tanácsolom minden 50-es nőnek, hogy merjen lépni, és adjon magának egy esélyt” – mesélte Klára.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top