Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Változókor: készülj, nem csak a tested változik

A változókor a sok kellemetlen testi tünet mellett, sajnos a lelket sem kíméli. Pontosan mire gondolunk? Elmondjuk!

A változókor általában a negyvenes évek második felében kezdődik. Ilyenkor az ösztrogénszint folyamatos csökkenésének következtében a menstruáció rendszertelenné válik, majd végleg elmarad.  Jól ismert tünetei az izzadás, a hőhullámok, a nyugtalanság és az alvászavarok, de előfordulhatnak vizelettartási vagy emésztőrendszeri problémák, hízás, és a nők jelentős részénél hüvelyszárazság is.

Ebben az időszakban a nők többsége sokszor azt tapasztalhatja, hogy az élete feletti irányítást átvették a hormonjai. Ezek felelősek a hangulatingadozásokért, az ingerlékenységért, fáradtságért, szorongásért vagy akár a depresszió kialakulásáért is.

Fotó: iStock

„A hőhullámok, az állandó izzadás miatti diszkomfortérzet teljesen kikészített. Emellett sokszor éjjel sem tudtam aludni, és bevallom őszintén, teljesen kifordultam magamból: ingerlékeny voltam a munkatársaimmal, a családommal, semmi sem volt jó. A férjem végül vett egy nagy levegőt, és elmondta, hogy ez így nem mehet tovább. Igaza volt! Nehezen, de elfogadtam, ezzel most nem tudok egyedül megbirkózni. Nem szégyellem, felkerestem egy pszichológust, akinek nagyon sokat köszönhetek: segítségével elfogadtam, hogy a klimax nem betegség, hanem egy folyamat, amivel meg kell küzdeni. Javasolta a rendszeres testmozgást, én a jógát választottam, ami ugyancsak jót tett a lelkemnek, ráadásul sok új, velem egyidős – és velem egy cipőben járó – barátnőm lett, akikkel minden óra végén meg tudjuk beszélni a mindennapi nehézségeket. Ez is felér egy terápiával, imádom, és mindenkinek ajánlom” – mondta Rita.

De a lelki tünetek itt még nem értek véget

Sokan ebben az időszakban élik meg a párkapcsolatuk komoly válságát, a válást, a gyerekek kirepülését a családi fészekből, vagy hogy a munkahelyükön a fiatalok veszik át a stafétát. A feladat összetett: nemcsak a nőiességünket kell újradefiniálni, hanem új értelmet is kell találnunk az életünknek.

Tudtad? Azok a nők, akik nem tragédiaként élik meg az átalakulást, hanem inkább új életszakaszként tekintenek rá, nyugodtabban viselik a klimaxot, és könnyebben dolgozzák fel ezt az időszakot. Sokan közülük tudatosan új hobbit választanak, de vannak, akik akár hivatást, szakmát is ilyenkor váltanak. De a természetjárás, túrázás is sokat segít.

Mit tehetünk még?

Fontos, hogy valamilyen módon pótoljuk az éjszakai alváshiányt! Akár úgy, hogy több részletben alszunk, vagy úgy, hogy megpróbálunk elegendő időt szentelni a pihenésnek.

A testi-lelki tünetek kezelésére érdemes megpróbálni a gyógynövények kúraszerű használatát, például főzzünk teát orbáncfűből. 

Nagyon fontos a rendszeres testmozgás is: válasszunk olyan mozgásformát, amiben örömünket leljük, ami feltölt. Ilyen lehet a jóga, a tánc vagy a csapatsportok.

És ami a legfontosabb: merjünk beszélni a problémáinkról, ne szégyelljünk szakemberhez fordulni, ha egyedül nem boldogulunk.

Fontos! A család támogatása sokat segít a változókorban lévőknek abban, hogy a nehézségeken túljussanak. Az őszinte beszélgetések után a klimaxot átélők környezetében élők is jobban alkalmazkodnak majd a helyzethez, és emberi kapcsolataik is javulhatnak. A pozitív légkör kialakítása az egyik alappillére a tünetek mérséklésének.

(Nyitó kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top