nlc.hu
Tabuk nélkül

Vashiány és az ételallergia

Vashiány és az ételallergia: ezt tedd, ha már megvan a baj

Még ha nem is vagyunk vele teljesen tisztában, attól még különböző betegségek akár azt is meggátolhatják, hogy a szervezetünk megfelelő módon hasznosítsa a vasat, ez pedig vashiány kialakulásához vezethet.

Minden olyan betegség, amely a vas hasznosulását gátolja, illetve vérvesztéssel jár, vashiányos állapothoz vezethet, ami kezelés nélkül a szervezet vasraktárainak kimerülésével vérszegénységgé (vashiányos anémia) súlyosbodhat. 

Vashiány és ételallergia

Fotó: Getty Images/Motortion

Gluténérzékenység miatti vashiány 

A gluténérzékenység hatására a kóros immunfolyamatok következtében a beleinkben lévő és a tápanyagok felszívódásában főszerepet játszó bélbolyhok károsodnak. Ez az oka, hogy ilyenkor hiánybetegségek jelennek meg. Ilyen például a vashiány, amelynek következtében a tápanyagokból a vas sem tud megfelelően felszívódni, emiatt pedig csökken a szövetek oxigénellátását biztosító egészséges vörösvértestek száma. A vashiányt sokszor előbb felfedezik, mint ahogy sikerül a gluténérzékenységet (cöliákiát) diagnosztizálni. 

Fontos! A táplálékkiegészítők és vaskészítmények sem tudnak megfelelően hasznosulni, a károsodott vékonybélből felszívódni, így először az alapbetegséget kell kezelni! 

A laktózérzékenyeknél szintén rosszabb a vas felszívódása 

A cöliákiához hasonlóan a laktózérzékenységet ugyanúgy diagnosztizálni kell, de természetesen nem önmagunkon, hanem szakorvos segítségével! A laktózérzékenyeknél az életkor előrehaladtával a tejcukorbontó enzim aktivitása csökken a vékonybélben, ezért idősebb korra kialakulhat laktózérzékenység. Ebben az esetben is rosszabbá válik a vas felszívódása. 

Mi a teendő?  

  1. Diagnózis felállítása: a cöliákia diagnózisához először vérvizsgálattal ki kell mutatni a vérben lévő ellenanyagot, ami a betegség meglétét jelzi. Pozitív eredmény esetén a diagnózis megerősítésének érdekében az esetek nagy részében el kell végezni a vékonybél-biopsziát és a szövettani vizsgálatot is, amellyel a bélbolyhok sérülését lehet feltérképezni. A vérszegénységet csak akkor lehet eredményesen kezelni, ha először a sérült bélbolyhokat regeneráljuk, ez pedig csakis gluténmentes diétával lehetséges. 
  2. Szakemberek által összeállított és folyamatos kontroll alatt tartott diéta. 
  3. Amikor a szervezet regenerálódott, a vaspótlás is elindulhat. Addig viszont majdnem felesleges vasat szedni, mivel a szervezet nem alkalmas még rá, hogy azt megfelelően hasznosítsa. Szerencsére az érzékeny páciensek számára elérhetők olyan magas vastartalmú vaspótlók is, amelyek glutén- és laktózmentesek is! 
     

Tudtad? A szervezetben fennálló gyulladásos állapotok alapvetően gátolják a vas felszívódásának hatékonyságát. Mindegy, hogy krónikus betegségről van szó, vagy általános, az egészségtelen életmódból fakadó gyulladásról. A legjobb, ha a kezelőorvos határozza meg a vaspótlás módját és mennyiségét, és a betegség után is mindenképpen szükség lesz vaspótlásra.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top