Gyógyulj!

Ezért igyál még több folyadékot, ha beteg vagy

A folyadékhiány súlyosabb problémákat okozhat, mint a láz, hát menjünk elébe. A folyadékbevitel fontosságáról beszélünk.

Vízre nagyjából a fogantatástól kezdve minden embernek szüksége van. Születéskor a víz egy csecsemő testsúlyának háromnegyedét teszi ki, a test öregedésével viszont ez az arány csökken: a felnőtteknek átlagosan hatvan, az idősebb emberek testének általában az ötven százaléka víz.

Mire jó a víz?

Kezdjük ott, hogy a szerveink normális és megfelelő működését négy alapvető feladatán keresztül ellátja. Ezek azok: 

  • A víz életfontosságú tápanyaga a sejteknek és a szerveknek, 
  • illetve tápanyagok és más életfontosságú alkotóelemek hordozója.
  • A víz segít konstans szinten tartani a belső hőmérsékletet, 
  • illetve az anyagcsere termékeit a vizeleten keresztül segít eltávolítani a testből. 
Ezért igyál még több folyadékot, ha beteg vagy

A fentebbi négy példából is látszik, hogy a test megfelelő mennyiségű folyadékbevitel esetén “dolgozik” normálisan, egy felnőtt embernek pedig nagyjából másfél-két liter folyadékra van szüksége, hogy egészségesen működjön. Az emberi test egy nap alatt nagyjából 2,5l vizet veszít, ez a mennyiség viszont nem csak vízzel pótolható: több, mint fél liter a bevitt élelmiszerekből is “leválik”, közel 3 deciliter pedig az anyagcsere során képződik. Betegség esetén, főleg lázzal járó betegség esetén a szervezetnek több víz, több forró ital kell, utóbbi lehet gyógytea (nátha, influenza esetén a hárs, a bodza és a kamilla is javallott), vagy éppen olyan, gyógyszertárban kapható italpor, ami a tüneteket enyhíti. 

A láz csak szívja el a vizet

A láz egyébként nagyon fontos tünet, jelzi, hogy valami kóros folyamat zajlik a testben, mértéke segíthet a diagnózis során is. A csillapításról megoszlik a szakma véleménye, egyesek úgy vélik, 37,5 felett mások csak 38,5 felett javasolják lázcsillapítót bevételét, azonban hosszan eltartó láz esetén mindenképpen enyhíteni kell a testhőt, a sokáig magasan lévő láz ugyanis megterheli a szerveztet. A folyadékpótlásra viszont mindenképpen oda kell figyelni, mivel a láz felgyorsítja az anyagcserét, és kiszárítja a szervezetet. Ahogy fentebb is írtuk: víz, ásványvíz, tea, forró tea, gyógyító italpor – széles a skála. 

A láz csökkenése gyakran erős izzadással jár, ami szintén extrém folyadékvesztés, és pótlás hiányában dehidratációhoz vezethet. Magas láz esetén nyugodtan duplázható az átlagos folyadékbevitel, de egy lázmentes megfázás esetén is érdemes ennek a másfélszeresét fogyasztani, mert a folyadék elvékonyítja a váladékot, enyhíti az orrdugulást, és segít tisztítani a légutakat. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top