Napi 5-ös

A filmtörténet 5 emlékezetes anya-lánya párosa

Nehéz helyzet, amikor egy lány felnő, és az anyja azt látja, hogy pont olyan, mint ő, de nem tudja kezelni a helyzetet. Ahogy az is nehéz, amikor a lány egy olyan utat jár be, ami a szöges ellentétte az anyja által elképzeltnek, ne adj' isten, ráerőltetettnek. A filmipar már jó pár klasszikus anya-lány párost kitermelt, írásunk 5 emlékezetes duót mutat be.

1. Becéző szavak

A Shirley Maclaine akakította Aurora ódivatú nevelési elveket valló, magára maradt asszony, aki minden szeretetét és féltő gondját lányára fordítja. Emma (Debra Winger) viszont modern nő, és lepereg róla a jó nevelés: kibújik a rátelepedő anyai gondoskodás alól, és megy a saját feje után. Aurora szívderítő és szomorú epizódok során lassan átalakul, és lassan bedől a szomszédba költözött és felettébb faragatlan, olykor már vulgáris e-xűrhajósnak, a Jack Nicholson formálta Garrettnek. Emma már háromgyerekes anya, amikor súlyosan megbetegszik, de csak ekkor sikerül először őszintén beszélnie Aurorával. 

2. Stella

Stella (Bette Midler) dögös, odamondós, független nő, aki csaposként dolgozik egyik legjobb barátja bárjában. Függetlensége olyannyira fontos neki, hogy még akkor sem hajlandó feladni, amikor gyermeke születik Stephentől. Kikosarazza a sármos orvost, és úgy dönt, hogy egyedül neveli fel a lányát. Csakhogy mire Jenny (Trini Alvarado) felnő, még Stellánál is sokkal, de sokkal akaratosabb lesz. 

3. A gyerekek jól vannak

Anette Bening és Julianne Moore egy leszbikus párt alakítanak. Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket, akik anno mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni éppen betöltötte a tizennyolcat, és főiskolára készül, öccse megkéri egy nagy szívességre: derítse ki, ki kettejük biológiai apja. Paul étteremtulajdonos, és nagyon meglepődik, amikor kiderül, hogy van két gyereke. Már az első találkozás elindít valamit, a továbbiak pedig váratlan fordulatokkal tarkítják mindenki életét.

4. Titkok és hazugságok

Angol film, 1996-ból. Cynthia az ötvenes éveiben járó munkásasszony, élete csalódások sorozata. Utcaseprő lányával, Roxanne-nal él London külvárosában. A nőnek van egy öccse, akit az anyjuk halála után saját gyerekeként nevelt fel. Maurice-ból sikeres fotós lett, az egyik előkelő negyedben él feleségével, és évek óta nem találkozott a testvérével. Egy napon Cynthiát felhívja telefonon egy Hortense nevű nő, és azt állítja, hogy az ő lánya, akit látatlanul nevelőszülőkhöz adott, és most találkozni szeretne vele. Találkoznak. Már a bőrszínük sem stimmel, mivel Cynthia fehér, Hortense pedig fekete. Beszélgetni kezdenek. 

5. Képeslapok a szakadékból

Suzanne másodrangú színésznő, aki csak harmadrangú filmekben kap szerepet. Az élet kemény menet, pláne ha valaki Hollywoodban nő fel, egy a gyermekét módszeresen irányítani vágyó sztáranyuka társaságában. Suzanne kokainnal szakadna ki a világból, de túltolja, ezért anyja gyámsága alá helyezik. Az anyuka eközben sűrűn felönt a garatra, és a drogot sem veti meg. A hangulat csak fokozódik, amikor az ő mamája is színre lép. A három nő élete, vitái betekintést engednek Hollywood üdvöskéinek világába. A filmet a decemberben elhunyt Carrie Fisher írta, a történet róla, és a Fishernél pár nappal később elhunyt édesanyjáról, Debbie Reynolds-ról szól. A főbb szerepekben Meryl Streep és Shirley Maclaine.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top