Téli kényeztetés cikkek

A szaunázás alapszabályai

Testápolás nagyágyú, a szervezetünket és az immunrendszerünket erősítő tevékenység,vagy éppen élvezetes kikapcsolódás? Bárhogy is tekintsünk a szaunázásra, nem árt tudnunk, hogy vannak a használatához kapcsolódó fontos alapszabályok, amit mindenképp érdemes betartanunk.

Akad egy-két ország, ahol szinte napi jelleggel élnek a szaunázás jótékony élvezetével, de sajnos ez nálunk messze nem tartozik a napi, vagy akár heti egészség- és szépségrutin körébe. Szervezetünk számára fizikai és lelki előnyök sokaságát nyújtja a finn szauna (hacsak nem vagyunk lázasak, de nem ajánlott a magas vérnyomásban, szívelégtelenségben és keringési zavarban szenvedőknek sem). A szaunázás műfajához meglehetősen sok szabály kapcsolódik, amikkel nem árt tisztában lennünk, mielőtt belevágunk egy-egy csajos hétvége vagy akár családi wellness-utazás során.

Tiszta alapok

Főleg wellnesz szállodákban, profi spákban fektetnek arra hangsúlyt, hogy a szaunát kizárólag alaposan megtisztított bőrfelülettel (vagyis semmi klóros uszodavíz maradvány) vegyük
igénybe. Mielőtt belépünk a többnyire 90-100 Celsius fokos kabinba, zuhanyozzunk, törölközzünk meg alaposan, és azt se felejtsük el, hogy sok helyen érzékenyek a szaunalepedő
kizárólagos használatára. Vagyis a kabinba tisztán, szárazon, és bikinimentesen, egy tiszta lepedővel érkezzünk.

Kényelem a középpontban

Ha nem bírjuk a magas hőfokot, ne legfelülre üljünk, elégedjünk meg az alsó szintekkel. Igyekezzünk olyan testhelyzetet felvenni, amiben könnyen, és ellazulva bírjuk a homokóralepergését kivárni, de 15 percél többet ne töltsünk bent (ezt viszont akár háromszor is megismételhetjük, lehűlési szünetekkel). Lehetőleg minden, a paddal, padlóval érintkező
testfelületünk alatt legyen lepedő, így biztosan nem izzadunk rá a padra, és “az előző szaunázók után fennálló, higiéniás körülményeken” sem kell bőszen rágódnunk.

Csak módjával

Ha úgy érezzük, túl sok, túl forró nekünk, azonnal menjünk ki, nem kell ragaszkodnunk a homokóra diktálta percekhez, viszont ha jól bírjuk, akkor a vizes felöntéssel is bátran bánhatunk. A kályha köveit azért is érdemes gyakran lelocsolnunk, mert amellett, hogy intenzívebbnek érezzük a forróságot, és fokozottabban izzadunk, az agyunkra is kedvezően hat az ilyenkor képződő forró gőz, vagyis egyúttal növeljük a relaxálás hatékonyságát is.

A szaunázás alapszabályai

Extrák

A szaunában a relaxálást és a bőrszépítést is fokozhatjuk aromás olajakkal, vagy különböző mézes, csokis vagy akár tengeri sós felöntésekkel, amik gyönyörű szép bőrfelszínt eredményeznek, akár egymással keverve is. Az olajaknál arra figyeljünk, hogy semmiképp se
öntsük egyből a közvetlenül a kövekre, a mozsárban bekészített vízbe csepegtessünk, majd a nagy merőkanállal locsoljunk a forró kövekre.  

A spák egyre népszerűbb, szaunamesterek által levezényelt felöntésein a bőszen, de precízen lobogtatott törülköző segítségével növelik a páratartalmat és a hőmérsékletet, a vendégek pedig a forró gőznek hála, viharos gyorsasággal veszítik el a felhalmozódott méreganyagokat szervezetükből. A stressztelenítő, szinte terápiás hatású szeánszokon előkerülnek a kencék is, amik között a legnépszerűbbek az elhalt hámréteget meseszépen kezelő sós verziók, de a bőrtápláló csokis, vagy a frissítő mentás is nagyon népszerűnek számít.

Lehűlés okosan

Az izzadságot, vagy a szeánszok után maradt pakolások maradékát először is alaposan mossuk le langyos vízzel magunkról zuhanyozás közben. Ha bírjuk, persze jöhet a zuhanyozás után a 16-18 Celsius fokos merülő medence is, ami kitűnő ér- és pórusösszehúzó hatással bír. A hideg vízben feltétlenül mozogjunk, majd jöhet egy 5-15 perces pihenés relaxálás, de arra is figyeljünk, hogy a bőséges folyadékfogyasztás se maradjon el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top