Tipegők Világa

Az örökmozgó gyerekek immunrendszerének támogatása

A kicsik egyéves korukra már nem nyugodtan ülő, mindenhova cipelendő "csomagok" többé, folyamatosan futhatunk utánuk. Ebben a korban kezdenek el egyre több szociális kapcsolatot létesíteni, egyre több játszótársat szereznek a saját korosztályuk tagjai közül. Jó, ha szem előtt tartjuk, hogy a kicsik immunrendszerét is fel kell készítenünk az új találkozásokra.

Az örökmozgó gyerekek immunrendszerének támogatása

A picik mozgásfejlődése ilyenkor a leggyorsabb, a háton fekvő aprócska csomag az első éve alatt szép fokozatosan először forogni kezd, majd kúszni, mászni, míg végül feláll és onnantól kezdve nincs megállás, rohangálhatunk utána a következő években! A kezdetben imbolygó, bizonytalan járás szép lassan tisztulni kezd, a mozgáskoordináció egyre jobb lesz és a magabiztos járást követi a futás képességének elsajátítása.

Ismerős a következő jelenet? Eshet az eső, fújhat a szél – a másfél éves gyerekünk mindezek ellenére az ajtóban áll és dörömböl: “A játszóra akarok menni”. A játszótéren a hasonlóan aktív tipegők homokoznak, szaladgálnak, kismotoroznak, esnek, kelnek, közben persze folyik az orruk, az anyukák alig győzik törölni. Bizony, a “boldog békeidőknek”, mikor még kizárólag a szülők döntöttek abban, mikor és kivel találkozik a kicsi, mostanra vége lett. Ebben az aktív időszakban a gyerekeknek egyre több energiára van szükségük, amit többek közt a kiegyensúlyozott táplálkozás biztosíthat számukra. Az immunrendszerüket is folyamatosan “harcképes” állapotban kell tartanunk. Mivel a kicsik szociális közege egyre tágul, ezzel párhuzamosan egyre több kórokozóval találkozik a szervezetük. Ha a gyermek már közösségbe is jár, egészen bizonyos, hogy valamelyik bölcsis, vagy ovis társa legalább egy kicsit náthás. Az ovis vírusok sajnos nem ismernek kíméletet: legtöbbször a kicsi után a szülőket is ágynak döntik.

Az örökmozgó gyerekek immunrendszerének támogatása

Mindez egyrészt szinte elkerülhetetlen, másrészt pedig szükség rossz is: az immunrendszerük pont akkor tud fejlődni, ha találkozik a kórokozókkal és sikerrel le is gyűri őket. A kicsiknek különösen az őszi időszakban vitaminban gazdag élelmiszereket javasolt adni, de hiába a sok narancs és citrom, a megfelelő vitaminbevitelhez bizony táplálék-kiegészítők is szükségeltetnek. Az immunrendszer optimális működéséhez szintén fontos, hogy az 1-3 éves gyerekek szervezetét az ő vitamin- és ásványi anyag igényeiknek megfelelően gyártott termékekkel is támogassuk.

Egy-három éves korban a tejalapú táplálás még elengedhetetlenül fontos, a tehéntejet ugyanakkor az egy-három évesek esetében ma már a szakemberek többsége nem tekinti optimális tápanyagnak. A korosztály igényeihez alakított, A, C és D-vitaminban gazdag Junior gyerekitalok hozzájárulnak az immunrendszer egészséges működéséhez. . A tehéntej magas nátrium- és fehérjetartalma túlságosan megterhelő lehet a gyermek emésztőrendszerének és veséjének, ezért ezekből a tápanyagokból a Junior gyerekitalok kevesebbet tartalmaznak.

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top