Trend

Mediáció

Aki szembesült már kiskorú bûnügyével - akár az elkövetõ, akár az áldozat oldaláról érintve - valószínûleg igazat ad abban, hogy ezekben az esetekben más megoldásra kellene törekedni, mint a bírósági procedurák.

Eljárás nélkül

Sok országban megoldás erre a mediáció. Nem félreolvasás, nem is sajtóhiba, igen, a módszer megnevezése : mediáció.

A fogalom rövid jelentése: büntetés-végrehajtás a bíróság bevonása nélkül. Lényege, hogy működjünk együtt azokkal, akikkel gondunk támadt.

A mediáció azokban az országokban terjedt el, ahol a társadalom elég érettnek tartja polgárait arra, hogy ügyeikben saját maguk döntsenek.

Mediációs szerepek

A mediációban a konfliktus szereplői vesznek részt (pl. a kiskorú elkövető legközelebbi hozzátartozóival és az ún. áldozat, aki ellen a cselekmény irányult szintén hozzátartozóival stb.) és a mediátor, aki segíti a feleket a kölcsönösen előnyös megoldás megtalálásában.

Mindenki dönt

Az eljárás lényege, hogy mindannyian tegyenek a végső megállapodás kidolgozásáért, és így kötelező erejűnek érezzék a megállapodások betartását is.

A mediációkon kiderülhetnek az elkövetés okai, sőt a fiatal beszélhet a cselekmény idején érzett lelkiállapotáról, a bűntett utáni hangulatáról, megbánásáról, a büntetés elfogadásáról és jövőbeni viselkedési szándékairól.

Hatékony módszer

Magyarországon még kevés tapasztalat gyűlt össze a mediációról, de már így is látszik, hogy a kíméletes módozat hatásosabb a bírósági ítéleteknél.

Fény derülhet arra, mennyire szükséges a kiskorú számára egy kiadós beszélgetés, és még számtalan olyan mozzanat is, amely csak ilyen beszélgetések formájában kerülhet napvilágra.

Nálunk is segítenek

Az Országos Család-és Gyermekvédelmi Intézet – a Szociális és Családügyi Minisztérium tudományos, módszertani és továbbképző intézménye – 1998.

január 1. óta kapcsolódott be a számos országban

már eredményesen működő módszer elsajátításába.

Szakemberei tanfolyamokon vesznek részt,

előadásokat szerveznek, hogy minél több esetet

ezzel a módszerrel lehessen a jövőben kezelni, megoldásaikkal megmenthessék a fiatalokat – tettest és áldozatot egyaránt – a számukra sokkoló eljárásoktól.

Ha valakit érdekel a mediáció, hívja az Országos Család- és Gyermekvédelmi Intézetet a 06-1-320-200/159 telefonon, ahol készséggel állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top