Trend

A Kelet az kelet

George Khan - gyerekeinek “Dzsingisz" -, a büszke pakisztáni bolttulajdonos vasszigorral tartja kézben a családját. Mind a hét gyermekébõl becsületes muszlimot akar faragni. Igen ám, de a helyszín az észak-angliai Salford, s hozzá 1971-et írunk.

Ella, George angol felesége szereti és becsüli férjét, ugyanakkor gyerekeit is boldognak szeretné látni. A gyerekek pedig – akik a trapéznadrág és az előre elrendezett esküvők között kénytelenek lavírozni – egyszerűen a modern világ polgárai szeretnének lenni.

A hét gyermek számára az élet megalkuvások sorozata. A fiús Meenah jobban szeret focizni, mint szárit hordani, a hippi Saleem azt hazudja, hogy mérnöknek tanul, pedig valójában képzőművészeti iskolába jár, a szépfiú Tariq a helyi Casanovaként ismert, Sajid pedig körül sincs metélve. Egy katasztrofálisra sikerült esküvő már volt a családban – Nazir elmenekült az oltár elől, hogy butikosnak álljon Ecclesben.

George most azt tervezi, hogy következő két fiát összeházasítja Mr. Shah, a bradfordi háztulajdonos és hentes lányaival. A Kelet az kelet mulatságos és néha szomorú történet arról, mi történik akkor, ha két kultúra összecsap egy családon belül. Khanék szűkös házában, ahol a még a csatorna sem működik rendesen, mindennaposak a veszekedések. Amikor a Khan gyerekek szembeszegülnek apjuk zsarnokságával, Ellának választania kell férje iránt érzett szerelme és gyermekeinek joga között, hogy saját maguk irányíthassák életüket.

Ha össze kell foglalnom a film témáját, azt, hogy miben is áll a lényege, azt mondom, hogy a toleranciáról szól – arról, hogy a legkülönlegesebb ajándék, amelyet az ember a gyermekének adhat az, hogy hagyja, hogy más legyen mint ő. – Leslee Udwin, producer.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top