nlc.hu
Trend
A repülésrõl

A repülésrõl

Az egyes légitársaságok szolgáltatásai közel azonos elvekre és szokásokra épülnek. A repüléssel kapcsolatban sok dolgot érdemes tudni, ami a könnyebb eligazodásban sokat segít.

Repülőjegy-típusok

A jegyek ára szerint léteznek teljes árú valamint kedvezményes jegyek. A teljes árú jegyek időpontja rugalmasabban változtatható. Az utasosztályok szerint üzleti, business és turista jegyek vannak.

Az időtényező

Az árat az utazás időpontja és időtartama is befolyásolja, nem mindegy, mikor és mennyi időre utazunk. Főszezonnak számít általában a nyári utazási szezon, a nagyobb ünnepek, például a karácsony és újév, vagy az adott országok fontosabb ünnepei.

A főszezoni árak akár 20-30 százalékkal drágábbá tehetik ugyanazt a jegyet. A jegyek árát befolyásolja az adott helyen töltött idő is. A tengerentúli utazások esetében a minimum általában 1 hét. Emellett meghatározzák a maximális időtartamot is. A legtöbb repülőjegy érvényessége 6 hónap. Ezen belül, általában bizonyos felárért, megváltoztathatjuk visszautazásunk időpontját.

Hogyan módosíthatjuk utazásunk időpontját?

A legolcsóbb kategóriájú jegyek nem változtathatóak. Tehát, ha mégsem tudsz elutazni, akkor a jegy ára elveszett. Létezik viszont olyan lehetőség a drágább jegyek esetében, hogy további 50-100 dollár megfizetése mellett a jegyek időpontja utazás előtt megváltoztatható. Ennek a többletnek nagy hasznát vehetjük az átszállással járó utak esetében, például ha lekéssük a csatlakozást.

A teljes áru business jegyek utazási időpontjai felár nélkül, szabadon változtathatóak. A legmagasabb kategóriájú business jegyek az adott útvonalon más légitársaság járatán is felhasználhatók.

Visszaváltás, csere

A legolcsóbb kategóriájú jegyek nem válthatók vissza és nem cserélhetők. Minél többe kerül egy jegy, annál biztosabb, hogy részben, vagy teljes egészében visszatéríti a légitársaság a jegy árát, ha azt nem utazták le.

Hol vegyünk jegyet?

A jegyet utazási irodáknál vagy a légitársaság irodájában is megvehetjük. A légitársaságok irodáiban az ott dolgozók termékismerete nagy segítséget jelent, minden apróság, amiről tájékoztatást kapunk, befolyásolhatja utazásunk kényelmét. Bár a helyek meghatározása 1/3-1/3-1/3 arányban a hely foglalásakor, az utazás előtt 24 órával, valamint a repülőtéri check-in során történik, a repülőtársaságnál általában több lehetőségünk nyílik a fedélzeti helyválasztásra.

Az utazási irodáknál történő jegyvásárlás legfontosabb előnye, hogy az utazási iroda több légitársaság szolgáltatásai közül ajánlhatja az utas igényeinek és lehetőségeinek leginkább megfelelőt. Így az utasok szélesebb útvonalválasztékból választhatnak.

Mi a teendő ha nem férünk fel a gépre?

Általában minden légitársaság több jegyet ad el, mint amennyi hely van a gépen. Ha mégis minden érvényes jeggyel rendelkező utas időben érkezik és a túlfoglalás miatt nem tudunk elutazni, a légitársaságok szállást és ellátást biztosítanak számunkra vagy gondoskodnak arról, hogy más útvonalon juthassunk el a kívánt helyre.

Mit tegyünk ha lekéstük a gépet?

Annak ellenére, hogy lekéstük a gépet, nem minden esetben veszítjük el a jegy árát. A teljes árú turista valamint a business osztályra szóló jegyek újra felhasználhatók. Ilyen esetben kapcsolatba kell lépni a légitársasággal, hogy módosíthassuk az utazás időpontját. Utazásunk sikerét azonban ne bízzuk a véletlenre, érkezzünk mindig 1 órával a repülőgép indulása előtt vagy a légitársaság által előírt időpontban a repülőtérre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top