Trend

Nyúltartás (kiegészítõ anyag)

nyulak:

mezei nyúl: 2-4 fiókát ellik alkalmanként

A hiedelemmel ellentétben nem szabad a fülüknél fogva megemelni őket. Egyik kézzel a nyakukon lévő bőrnél kell emelni, a másikkal pedig a feneküknél alányúlni. Mikor letesszük, először a hátsó lábak érjenek a talajra.

A kacsáknak és csibéknek szintén nem elég egy doboz, füves terület az ideális. Ebben tudnak keresgélni is. Táplálékuk kukoricadara, salátalevél és táp. Friss víz mindig legyen előttük. Helyük egy része szintén legyen fedett az erős napsugárzás ellen, de biztosítsunk nagy mozgásteret is. A napi tisztítás náluk is elengedhetetlen.

Aki esetleg nyúltartásra adja a fejét, például befogad a mások által megunt húsvéti állatok közül, legyen figyelemmel az alábbiakra:

Nyulakat nehéz tartani, mert sosem lesznek igazán háziasítottak. Tehát, mivel nem viselkednek úgy, ahogy az a hobbiállatoktól megszoktuk, sokan hamar megunják őket. A nyulaknak szenvedés egyedül élniük, mindig legyen társuk. De nem mindegy, hogy hogy keverjük a nemeket:

-2 nőstény azonos alomból könnyen kijön egymással, így a felesleges szaporulat is elkerülhető. De ivartalanítani így is érdemes őket az igen gyakori rák megelőzésére.

-2 bak azonos alomból akkor tud nyugodtan együttélni, ha mindkettő ivartalanítva van.

-ha bak és nőstény azonos alomból származik, szintén fontos az ivartalanítás a szaporodás elkerülése végett.

nyúl és tengerimalac akkor tartható együtt, ha fiatal korukban összeszoktak. A tengerimalacnak mindig legyen egy helye, ahova visszahúzódhat.

A legideálisabb, ha négy nyulat tartunk együtt. De legalább két-öt hét szükséges ahhoz, hogy összeszokjanak. Ha új nyúl kerül közéjük, először kisebb ketrecbe helyezve azt, tegyük a többiek közé. Csak akkor engedjük ki, ha a többiek megszokták látványát és szagát.

tartási körülmény:

-nagy, minimum 1m x 5m terület (minél nagyobb, annál jobb), mely 1m magas és vízálló tetővel védett.

Oldala lehet csirkeháló.Így tudnak ugrálni és szaladgálni. Szükség van még egy zárt, nyílással elátott házikóra is, menedékként és alvóhelyként. Legyen az egész jól zárható más állatok elől, és figyeljünk rá, hogy alul ne tudják kiásni magukat a nyulak.

– a nyulak a meleg és száraz helyeket kedvelik, így fedjük a talajt szalmával, forgáccsal vagy macskaalommal.

-naponta távolítsuk el a nedves foltokat és hetente tisztítsuk az egész ketrecet. De megtaníthatók, hogy almosdobozt használjanak dolguk elvégzésére!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top