Trend

Benedek Tibor

Benedek Tibort a magyar Cosmopolitan 1998-ban az egyik legszexisebb férfinak választotta. Olimpiai bajnok vízilabdázónk minden góljára emlékszik.

Abból pedig nem kevés van, hiszen csapatával ő is szinte minden létező érmet begyűjtött már. Benedek Tibor jelenleg Olaszországban él feleségével és kislányával.

Édesanyja ötéves korában vitte el úszni gerincproblémái miatt, de mivel úgy gondolta, hogy az úszás túl monoton sport, más után nézett. Édesapja, Benedek Miklós színművész együtt kártyázott Dr. Csapó Gáborral, az 1976-os olimpiai bajnokkal, és itt el is dőlt a fiú sorsa. Először a KSI-be került, ahol már felfigyeltek határtalanul nagy teherbírására. Itt ismerkedett meg, és barátkozott össze későbbi válogatottbeli társával, Varga Zsolttal is. A KSI-ből igazolta le őt az UTE, ahol eddigi legnagyobb klubsikereit érte el. 19 évesen már magyar bajnok és kupagyőztes volt klubjával, és azonnal be is került a válogatottba. Ez azonban korainak bizonyult, a klubsikerek után az Eb-n “csak” 5. hely, az olimpián pedig hiába volt gólkirály, ez nem vigasztalta a 6. helyezésért. ’93-ban triplázik: Magyar bajnok, kupagyőztes és csapatával megnyerik az első ízben kiírt LEN-kupát. A következő évben bal csuklója megsérült, azóta viseli a jelképének számító merevítőt.

A ’96-os olimpia 4. helyezése után Olaszországba utazott, és itt kezdett játszani. Itt nem csak magára talált, de ’98-ban meg is nősült. A ’99-es olaszországi Eb előtt úgy tűnt, minden rendben, de a bajnoki elődöntő utáni doppingvizsgálat tiltott szert mutatott ki szervezetében. Hatalmas hercehurca kezdődik. A bajnokság kezdete előtt 24 órával hozzák meg a döntést, miszerint eltiltják. Nyolc hónapra száműzik a vízből, a válogatott olimpiai felkészülésének közepén tér csak vissza. Nehezen lendül játékba, de beverekszi magát a keretbe. Sydneyben nem lehet rá panasz, de nem is emelkedik ki a társai közül, egészen a döntőig, ahol egymaga szerez négy gólt, ezzel jelentősen hozzájárulva a hétgólos magyar győzelemhez. 2000. végén beválasztják minden idők legjobb magyar vízilabdázói közé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top