Trend

Egy halastó eladó

Az ember már csak olyan, hogy szeret tulajdonolni. Legyen valami sajátja – azt akarja. Lakás, kocsi, nyaraló. Némelyek a feleséget és a gyerekeket is a tulajdon körébe sorolják. Álmai is vannak az embernek a tulajdonról, amely ugyan még nem az övé, de vágyik rá nagyon.

Magántó

Olyasvalakit ez idáig csak egyet ismertem, aki egy saját halastóról álmodott. S azt az után meg is szerezte. Ez a férfiember az állami gazdaság szervizüzemének vezetője volt épp akkoriban, amikor kiderült, hogy a péteri halastavat a tsz eladja annak, aki egy tóval akar bíbelődni.

A férfi szeretett horgászni mindig, a péteri tóba pedig egyenesen beleszerelmesedett. Pedig csak egy agyagos partú tócsának látszott, amelynek vízfelületét nád nőtte be. El volt hagyatva és hanyagolva a hely nagyon.

Emberünk üllői családi házát eladta, akkora kölcsönt vett fel, hogy még évekig nyögte – s a pénzt a tóba ölte.

Kagylók a tóban

Pontosabban: életművet alkotott a vízből.

A medret kikotortatta, ezáltal a meder alji buzgárok is új erőre kaptak. Telepített rengeteg féle, fajta halat. Elültetett a partra vagy ezer fát. Épített bográcshelyeket, szalonnasütőket.

A füvet rendszeresen kaszálta. És persze kis házat is emelt a partra, mert gazdaként csak úgy tudott a tóval törődni, hogy kiköltözött. Reggelenként békakórusra ébredt, delente a tücskök ciripeltek neki, szél suhogtatta

a fűzfák zöld haját, a szigetekre vezető pallókon napsugár csúszkált.

S egyszer csak, a törődés jutalmaként megjelentek a kagylók a péteri tóban. Amely köztudottan azt jelenti, hogy a víz igen jó ökológiai állapotba került.

Tavi vendégek

A vendégek már korábban megjelentek: ismert kiránduló- és horgászhely lett a Péteri község szélén található víz és környéke. Jöttek Pestről, a környék városaiból, jöttek iskolások, nyugdíjas klubok, vállalkozók és egészségőrző körök. Meg persze horgászok, számolatlanul. Még lakodalmat is ültek

az időközben felállított nádpavilonban.

Szomorú vég

Kiderült azonban az is, hogy a tó működtetése nem „egyemberes”. A férfi belerokkant a munkába. Fiai másképp szeretnék élni az életüket, ide költözni nem akarnak. Ha meg napszámosokat keresett,

s azok meghallották, hogy fizikai munkáról is szó van, köszönték, nem akartak kaszálni. Így azután

a tó most eladó. Mintha a szívét akarná eladni, mondta a férfi. Annyiért árulja életművét, amennyiért a szomszéd városban egy jobb fajta családi házat kapni. Szomorúbb tekintetet az övénél nem láttam mostanában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top