Trend

Környezetvédelmi hírek

Környezetünk folyamatosan telis-teli van környezetszennyezési, avagy az általa okozott hírekkel, de legtöbbször ez nem akadályozza meg újabb merényletek elkövetését. Csupán néhány szemléletes példát sorolunk fel az utóbbi idõkbõl.

Thaiföldi szemétégetők – testi visszamaradás?

A Greenpeace felszólította a thaiföldi kormányt, lépjen fel a hulladékégetés gyakorlata ellen, mert a szemétégetők károsanyag-kibocsátása hátrányosan befolyásolhatja a gyermekek szexuális fejlődését. A nemzetközi környezetvédő szervezet hivatkozik egy brit orvosi tanulmányra, amely szerint a szemétégetők közelében élő fiatal fiúk kisebb herével, a lányok pedig kisebb keblekkel rendelkeznek, mint egészséges környezetben felnövő társaik. A kutatók vizsgálják azt is, vajon a károsanyag-kibocsátás nem játszik-e szerepet a születési arányszám lányok javára történő felbillenésében.

(forrás: teletext, 2001. július 5.)

Gyengül a Golf-áramlat

Az Észak- és Nyugat-Európa éghajlatát kedvezően befolyásoló Golf-áramlat folyamatosan gyengül, ami komolyan veszélyeztetheti a halászatot a térségben – állítja egy nemzetközi kutatócsoport megjelent tanulmányában. Norvég, dán és skót kutatók mérései azt igazolták, hogy a Norvég-tenger és az Atlanti-óceán közötti hidegáramlat, amelynek nagy szerepe van a meleg Golf-áramlat kialakulásában, az elmúlt ötven évben mintegy 6 százalékkal gyengült, ez maga után vonta a melegáramlat gyengülését is. A Golf-áramlat, az Atlanti-óceán északi felének meleg tengeráramlata a Mexikói-öbölből indul, majd Európa északi partjai mentén haladva eléri a Barents-tengert. Az áramlat kedvezően befolyásolja Nyugat-Európa éghajlatát.

– Nem tudjuk megmondani bizonyossággal, hogy a Golf-áramlat gyengüléséért felelős-e az üvegházhatás – mondta Svein Oesterhus klimatológus, aki részt vett a vizsgálatban. – A Golf-áramlat gyengülése azonban paradox módon hozzájárul az éghajlat stabilizálódásához a norvég partok mentén, abban az értelemben, hogy a Golf-áramlat változása miatti hőveszteséget kompenzálja az atmoszféra általános felmelegedése. – A tengervizek lehűlése Észak-Európában elsősorban az ottani halállomány életmódjának megváltozására lesz hatással, mivel ritkábbá válnak az ökoszisztéma egyensúlya szempontjából elengedhetetlen planktonok bizonyos fajtái – mondja Oesterhus.

(forrás: MTI, 2001. július 5.)

Újra kitört az Etna

Július 7-én újra kitört az Etna; a szicíliai vulkán aktív krátere hatalmas hamuoszlopot lövellt, majd 2 lávafolyamot kezdett önteni magából – pontosan a legutóbbi, júniusi forgatókönyvnek megfelelően. A vulkán belsejében kezdődő rengések a kutatók szerint még nem érték el tetőpontjukat, így újabb kitörések is várhatók. A lakosságot egyelőre nem fenyegeti veszély, hiszen a láva egy lakatlan folyóvölgybe ömlik; a hamutól csúszóssá vált út miatt azonban már több koccanásos balesetet is jelentettek és a hatóságok figyelmeztetnek mindenkit a fokozott óvatosságra.

(2001. július 8.)

Nehézfémszennyezés Bátonyterenyén

Ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést a bátonyterenyei önkormányzat a város leendő ipari parkjában észlelt nehézfémszennyezés miatt, melyről korábban már hírt adtunk. Balázs Ottó, a város polgármestere elmondta: az elvégzett próbafúrások kimutatták, hogy a talajvízben króm, nikkel, ólom, cink, kadmium és bárium van. Igaz, csak az egyik feltáró fúrás eredménye volt magasabb a megengedett határértéknél, így a 10 hektáros földnek csak egy kisebb része szennyezett.

(forrás: teletext, 2001. július 10.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top