Trend

Segítõ növények

Amerikai kutatók hét éve tanulmányozzák az erdõkben rejlõ ökológiai lehetõségeket. Szénsüllyesztõnek nevezték el az erdõket, mivel felszívják azt a hihetetlen mennyiségû szén-dioxidot, amit a kipufogókból és más környezetszennyezõ tevékenységbõl az atmoszférába juttatunk.

Bevetés a felmelegedés ellen

Ezeket az erdőket a globális felmelegedés elleni küzdelemben akarják bevetni. Az új kutatások kimutatták, hogy a fák széndioxid felvevő képessége összefüggésben van a talaj víz- és egyéb tápanyagtartalmával. Úgy gondolják, hogy a légkör emelkedő széndioxid szintje ellen csak hatékony tervezéssel lehet küzdeni, tehát csak olyan fák képesek kellő mennyiségben megkötni a széndioxidot, amelyek megfelelő helyre lettek ültetve. Így azt is számításba kell venni, hogy nem szükséges akkora területet beültetni, mint amit az eddigi tervekben megállapítottak. Megvizsgálták az emelkedő CO2 szint, milyen hatással van a növényekre, illetve modellezeték a következő ötven év széndioxid szintjét. Eddig a tudományos eredményig nem gondolták a kutatók, hogy a termőtalajnak ilyen hatása van a növények széndioxid felvevő képességére.

A talaj és a szén-dioxid

A további kutatások arról szóltak, hogy adott mennyiségű növény, milyen mennyiségű széndioxidot tud megkötni, és ez a talaj tápanyagtartalmán túl összefüggésben van-e más tényezőkkel is. Napjainkban komoly politikai vetülete is van az üvegházhatásként emlegetett globális felmelegedésnek, amit sok környezetvédő szervezet a fejlett országok gázkibocsátásásnak a számlájára ír. Az új felfedezés ennek a magas széndioxid szintnek a csökkentésében segít, kiszámíthatóbbá teszi a folyamatokat, amibe természetesen a politikai döntéshozók is könnyebben beleegyeznek. De le kell szögeznei azt is, hogy az ellenzők nem hiszik, hogy a talaj összetételének megváltoztatásával, csökkenni fog a légkör CO2 mennyisége. Szerintük a megoldás egyszerűen abból áll, hogy kevesebb fosszilis anyagot kell elégetni. A tisztább levegő ezen múljék ne a fákon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top