nlc.hu
Trend
Pohártörés és cipõárverés

Pohártörés és cipõárverés

Egyetlen lakodalom sem múlhat el tréfa nélkül. A rokonok, barátok személyre szóló ötletekkel kedveskedhetnek a párnak, és persze van néhány hagyományos csíny, ami szintén jókedvre derítheti a vendégsereget.



  • A csokor eldobása: ez eredetileg angolszász szokás, de nálunk is egyre népszerűbb. A menyasszony hátat fordít a hajadonoknak és feldobja a levegőbe a csokrot. Aki elkapja, az lesz a következő menyasszony.



  • A harisnyakötő eldobása: a menyasszonyi ruha a babona szerint szerencsét hozott, így régen a vendégek alaposan megszaggatták, hogy nekik is jusson a szerencséből. Az idők múlásával a ruha darabjait a harisnyakötő váltotta fel. Hasonlóan a csokorhoz, a harisnyakötő is a következő házasulandóhoz kerül, csak ezt épp a nőtlen férfiaknak kell elkapniuk.



  • Üveg- (vagy pohár-) törés: Ez a szokás zsidó esküvőkön dívik, jelentése, hogy a vígasság közepette is emlékezniük kell a jeruzsálemi szentély elpusztítására. Más nézetek szerint a szűzesség elvesztésére utal.



  • A menyasszony cipőjének elárverezése: a tanúk felkínálják eladásra a menyasszony egyik cipőjét. Az egyik vendég egy kalappal körbejár, és minden árverező bedobja az előző árverező által felajánlott összeg és a saját ajánlata közötti különbséget a kalapba. Legutolsó lesz a vőlegény, aki így visszaszerzi felesége fél pár cipőjét, a menyasszony pedig megkapja a pénzzel teli kalapot.



  • A menyasszonyfillérek összegyűjtése: a babona lényege, hogy a menyasszony összegyűjtögeti a filléreket azért, hogy maga vehesse meg menyasszonyi cipőjét, s így biztosítsa a házasság sikerességét. A régi szokás szerint ez a menyasszony takarékosságának bizonyítéka volt.

    A menyasszonyi fátyolhoz is sok babona kapcsolódik. A keresztény tradíció szerint a fátyol a tisztaság, érintetlenség szimbóluma, s felhajtása csak az egyházi esküvő után megengedett. A fátylat a lakodalmon gyakran szétvágják, s darabokat a koszorúslányok kapják meg, így nekik is boldog házasság ígérkezik.



  • A fátyol levetése (vagy koszorútánc): az örömanya leveszi lánya fejéről a fátylat, a menyasszonyt bevezetik egy lányok által alkotott körbe. A lányok a fátylat mint egy tetőt feszítik ki a menyasszony feje fölé és körtáncot lejtenek körülötte. A tánc után a menyasszony fogja a fátylat, és annak a lánynak a fejére teszi, akiről gondolja, hogy a legközelebbi menyasszony lesz.

    Éjfélkor egy verset mondanak el, a menyasszonynak pedig az asztal körül kell ugrálnia, hogy bizonyítsa: egészséges. A fátylat leveszi, s helyette egy fejkendőt és egy főzőkanalat kap, ezután pedig mindenki, aki a menyecskével táncolni akar, pénzt dob egy kalapba.



  • A lakás feldúlása: A párt a házasságot kísérő számtalan akadályra emlékeztetik a „jó barátok”, akik szétszórják az edényeket, kirámolják a szekrényeket és fenekestül felforgatják a lakást. Az is előfordul, hogy szétdúlják az ágyakat és elbarikádozzák az ajtókat, sőt akár az egész lakást is kiüríthetik. Ilyenkor azután a fiatal párnak szállodába kell mennie, de teljes titokban, nehogy ott is ugyanaz történjen meg, mint a lakásban.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top