Trend

Szörpök

A szörpök esetében van arra is lehetőséged, hogy kisebb mennyiséget néhány napra előre készíts el. Ilyenkor ezt el is kell fogyasztani rövid időn belül, mert tovább nem áll el, de ez biztosan nem okoz majd gondot! A fő különbség a tartósítószerekben rejlik, mert bár igaz, hogy a cukor kiváló tartósítószer, jobb igénybe venni a szalicil vagy a nátrium benzoát segítségét. Az azonnal fogyasztható italok elkészítésekor azonban mellőzhetjük ezeket. A kétfajta elkészítési mód közötti különbséget legjobban a bodzaszörp készítésén keresztül érzékelhetjük.


Bodzaszörp – azonnal

5-6 nagyobb bodzavirágot beáztatunk 5 liter vízbe 2 napra. Eközben többször megkeverjük, majd amikor letelik az áztatás ideje, leszűrjük, beleteszünk egy egész, de vékonyra felkarikázott citromot, 80 dkg cukrot és 1 dkg borkősavat. Ezután újabb 2-3 napig állni hagyjuk, időnként megkeverjük, majd szétöntjük üvegekbe, lehűtjük és máris fogyasztható. Mesterkedésünk eredménye ebben az esetben kész szörp, nem szirup, amely további higításra vár.


Bodzaszörp – télire

Ennek elkészítéséhez 40 szép bodzavirág, 5 liter víz, 4 citrom (2 héjában, 2 meghámozva), 4 kg cukor, 12 dkg citromsav és 1 evőkanál szalicil szükséges. A vizet felforraljuk, majd amikor langyosra hűlt, mindent beleteszünk, majd jól összekeverjük és 5 napig érleljük. A hatodik napon 5-10 percig forraljuk a levét, hozzáadjuk a tartósítószereket, leszűrjük és üvegekbe töltjük. Főzés nélkül is elkészíthető, ez esetben elég 10 bodzavirág, 3 liter víz, 5 dkg borkősav, 4 közepes citrom karikára vágva és 2 kg cukor. Üvegbe téve két napig hidegen érleljük, időnként felkavarva. 1 kávéskanál szalicillal elvegyítve már el is tehetjük télire.
Tipp: a virágokat nem kell megmosni, mert porzói igen értékesek, éppen ezért csak tiszta levegőjű helyen szedjünk bodzát, autópálya vagy autóút mellől ne!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top