Trend

Szörpök házilag

Az egészséges táplálkozásról szóló cikkekkel Dunát lehetne rekeszteni, de kevés van közöttük, ami az egészséges innivalók készítésérõl szólna. Pedig nagyanyáink szakácskönyvében több olyan recept fellelhetõ, aminek hasznát vesszük a mindennapokban is.

Nem csak azért, mert sokkal egészségesebbek, mint a dobozos gyümölcslevek, amelyek gyümölcsöt alig, vagy egyáltalán nem láttak, hanem azért, mert ezek sokkal olcsóbbak is a boltban kaphatóknál. Ráadásul ezek a receptek nem is túl bonyolultak, legtöbbjük – egy-két kivételtől eltekintve – néhány óra alatt elkészíthető, és legtöbbször azonnal “tálalható” is.


Hogyan fogjunk hozzá?

Kezdjük az előkészületeknél, ami nem sokban különbözik a lekvár készítésétől. Mielőtt nekilátnánk, vegyük számba, mi mindenre lesz szükségünk. Kell majd főzőedény, tál, fakanál, mérőkanál, szűrő vagy gyümölcspasszírozó és persze üvegek, amikbe a finom italok kerülnek. Ezután már csak a hozzávalók hiányoznak. A szörpök elkészítéséhez általában cukor, citrom, borkősav és szalicil, vagy nátrium benzoát kell, néhány fajtához ecet is.

Ha nem sikerül elsőre, ne add fel – mint minden esetben, itt is igaz a mondás, gyakorlat teszi a mestert. Aki egyszer kipróbálja az igazi házi szörpöket, soha többé nem vesz boltban.


Egy különlegesség: a rózsaszörp

Bár első pillantásra bizarrnak tűnhet, a zamata isteni finom, ezért kár lenne kihagyni Ráadásul elkészítése semmivel sem bonyolultabb mint a szörpöké általában. Kell hozzá 30 dkg illatos piros rózsaszirom amit 2 liter vízben addig forralunk, amíg a szirmok fehérré nem válnak. Majd leszűrve ahány bögre lé, annyi bögre cukrot számítva, újabb 15 percig főzzük. Ezután literes üvegbe palackozva száraz gőzbe tesszük, vagyis pokróccal jól letakarjuk (nagyobb kosárban, vagy dunna között), és másnapig a melegben állni hagyjuk.



Néhány jó tanács:


– a szükséges eszközök legyenek tiszták és szagtalanok (kiábrándító hagymaszagú lábosban főzni)
– a megadott cukormennyiség nem törvény, mindenki ízesíthet saját szája íze szerint
– a lekötésre használt celofánt alkohollal, rummal vagy tiszta vízzel megnedvesítve könnyebb az üvegre feszíteni
– a celofánt ne hagyjuk el akkor sem, ha csavaros tetejű üvegbe tesszük az italt
– használhatunk parafa dugót is – de csakis újat, nem borosüvegből származót
– a befőzés gyakori vendégei a muslicák – ne törődj velük, ahogy elkészülsz az itallal, biztosan odébbállnak
– legvégül egy tipp: egy különleges szirup – mint például a rózsaszörp – díszes üvegbe csomagolva szép ajándék is lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top