nlc.hu
Trend
A Diákhitel konstrukciója

A Diákhitel konstrukciója

Idén õsztõl indul a kormány diákokat segítõ programja, amelynek segítségével a máshol már bevált modellek alapján a rászoruló egyetemisták és fõiskolások hitelt vehetnek fel, hogy tanulmányaikat elvégezhessék.






Kinek?

Valamennyi akkreditált felsőoktatási intézmény minden magyar állampolgárságú hallgatójának, akkor is, ha másoddiplomás, posztgraduális képzésben vagy távoktatásban vesz részt, esti vagy levelező tagozatos, vagy ha tandíjat fizet, és az első igénylés idején még nem töltötte be a 35. életévét; akinek hallgatói jogviszonya nem szünetel, és akinek a kölcsön igénylésekor még nincs érvényes kölcsönszerződése a Diákhitel Központtal. Egy hitelfelvevő kizárólag egy érvényes kölcsönszerződéssel rendelkezhet. A külföldi ösztöndíjas képzésben résztvevő, a fenti feltételeknek megfelelő hallgató is jogosult a kölcsön felvételére. 

Mennyi? A 2001/2002-es tanévben havi minimum 10 ezer, maximum 21 ezer forint.

Mikor? A hallgató valamennyi beiratkozott félévben, a félév során dec. 15-ig illetve máj. 15-ig kezdeményezheti a kölcsön felvételét. Ha közben külföldön tanul, akkor előre, egy összegben kérheti a hitelt. A hitelfelvevő a kölcsönt az első beiratkozástól számítva legfeljebb négy féléves szüneteltetési lehetőséggel meghosszabbítva veheti igénybe.

Hogyan? A postafiókokban és a Diákhitel Központ Rt. által közleményben megjelölt helyeken lehet a nyomtatványokhoz hozzájutni. A hallgatói jogviszony igazolása szükséges, azt a tanulmányi félév során havonta kétszer ellenőrzik majd.  


Milyen módon? A kölcsön folyamatos folyósítása esetén az adott szemeszter első két hónapjára járó összeget a félév második hónapjának 15. napjáig, majd a továbbiakban az adott hónap 15. napjáig folyósítják. 
Ha az igénylést nem a félév első hónapjának 13. munkanapjáig adja be a hallgató, akkor a kifizetés hónapjára és a tanulmányi félévből a kifizetésig eltelt hónapokra járó kölcsönt egy összegben a következő hónap 15-ig utalják el. 





Milyen áron?
 A kölcsön után 9,5 %-os kamatot kell fizetni, de a kamat mértéke változó, az aktuális kamat mértékét a Diákhitel Központ Rt. a szemeszter kezdete előtt 30 nappal két országos napilapban, az Oktatási Közlönyben, és hirdetményként a felsőoktatási intézményekben is közzéteszi. A kamatot a folyósítás kezdő időpontjától a tartozás teljes megfizetéséig kell fizetni.  

Mennyi időre? A hitel törlesztésének nincs fix futamideje, az évtizedekre is kitolódhat – átlagosan 15-20 évvel számolnak -, az alacsonyabb jövedelműeknél akár a nyugdíjkorhatárig is elhúzódhat. Van viszont előtörlesztési lehetőség. 

Hogyan kell törleszteni? A hallgatói jogviszony megszűnésétől, de legkésőbb a hitelfelvételi jogosultság megszűnéséstől kezdődik a  törlesztési kötelezettség. A törlesztő részlet – amit az adóhatóság szed be – a havi rendszeres jövedelem legfeljebb 6 százaléka lehet. Külföldi tartózkodásnál előre meghatározzák a fizetendő összeget.

Mikor nem kell törleszteni? Amikor az adós rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban, illetőleg gyermekgondozási segélyben, vagy gyermekgondozási díjban részesül, kötelező sorkatonai vagy polgári szolgálatot teljesít és nincs rendszeres jövedelme. A kölcsönszerződés megszűnik, ha az adós elérte a nyugdíjkorhatárt, ill. a hitelfelvevő halálával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top