Trend

Amin nem érdemes spórolni

Idén is drága lesz az iskolakezdés - hogy mennyire, azt persze csak az tudja, aki a saját bõrén érzi. Persze lehet dobálózni idén is tankönyvtámogatással, kiegészítõ családi pótlékkal, de ezek igen keveset javítanak a családi büdzsé állapotán.





Kezdjük a jó hírekkel, és hagyjuk a végére a kegyetlen tényeket, vagyis hogy mennyiből ússza meg egy család gyermeke iskoláztatását. Az idei év jó híreként tartják számon a kormány által folyósítható kiegészítő családi pótlékot, amire minden iskoláskorú gyermeket nevelő család jogosult. Az összeg önmagában csekély, mindössze négyezer(!) forint, amely elenyésző a teljes költségekhez képest – de erről később. Komoly segítséget jelenthetnek az ilyenkor rendszeresen elkezdődő akciók a hipermarketekben, ápiszokban, ruhaboltokban. Akciók és kedvezmények valóban vannak, érdemes benézni ezekbe a boltokba.

Mi az, amin egyáltalán nem lehet spórolni? Tankönyveket biztosan kell venni idén is, ami egy alsótagozatos esetében 2000-4000 forinttal terheli a családi költségvetést, felső tagozatban már 5000-6000 forinttal, középiskolában pedig 8-10 ezer alatt nem lehet számolni. Bár az Oktatási Minisztérium idén is ad tankönyvtámogatást (ez évben fejenként 2390 forintot), ebből a szülők általában semmit sem látnak, mivel az iskolák egyáltalán nem, vagy csak részben adják oda a szülőknek az erre fordítható összeget. Legtöbbször másra, mondjuk könyvtári könyvek vásárlására fordítják ezt a pénzt.

A tankönyvekhez jönnek az egyéb járulékos szükségletek – amiken már lehet spórolni, de nem minden esetben érdemes. Ilyenek az iskolatáska, a füzetek, a tolltartók, tornaruhák, tornacipők, ollók, ceruzák és még sorolhatnám. Ezekből nem kell a legdrágább, ha a szülő nem követi mindenben az aktuális divatot, nagyjából 10 ezer forintra lesz szükség – természetesen az akciós boltokban.

Rövid – a szülők körében végzett – felmérésünk eredménye úgy lenne összefoglalható: olcsó húsnak híg a leve. Úgy nem érdemes spórolni, hogy mindenből a legolcsóbbat vesszük meg, mert hamar kiderül, hogy vehetünk új cipőt, új táskát az egy hét alatt szétszakadt helyett. A megkérdezett szülők egyöntetű véleménye szerint érdemes a hipermarketekben próbálkozni, mert ők megengedhetik maguknak, hogy alacsonyabb áron kínálják a jobb minőséget, de ott sem érdemes a legolcsóbbat és legjobb ajánlatot vásárolni.

Megéri viszont hosszú távra gondolkozni: iskolatáskából érdemes márkás és minőségi terméket venni, ami kitart pár évig (és így be is hozza az árát). Jó tipp a tankönyvek vásárlására, hogy nem érdemes az utolsó percre halasztani, viszont kifejezetten érdemes az iskolában megvenni, mert az iskolák a támogatásnak és kedvezményeknek köszönhetően néhány száz forinttal olcsóbban adják ugyanazt a tankönyvet, mint mondjuk az Október 6. utcában.

Íme egy statisztika:






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top