Trend

Házasság. Összeköt-elválaszt.

Négy homoszexuális pár (két nõ és hat férfi) kötött házasságot Amszterdamban a városházán 2001. április 1-jén, pontban éjfélkor. Azért választották ezt a nem éppen szokványos idõpontot, mert ekkor lépett életbe az új, homoszexuálisok házasságkötésére és örökbefogadására vonatkozó törvény.




Ez az esemény mind a lakósságot, mind az egyházakat megosztotta. Mindenesetre azt leszögezhetjük, hogy nagy előrelépés történt a homoszexuálisok jogainak elismerése terén. A törvénytervezetet előző év szeptemberében – 109 támogató és 33 ellenszavazattal fogadta el a Holland Parlament Alsóháza, majd ezt követően a Felsőházban is sikerült keresztülvinni a javaslatot. A paragrafusok egyaránt vonatkoznak a királyi család jelenlegi és jövendőbeli tagjaira – beleértve az uralkodót is.

Az új törvény a heteroszexuális párokkal egyenlő jogokat biztosít a homoszexuálisoknak. Egyúttal lehetővé teszi számukra az örökbefogadást is. A 2.74 millió hívőt jelentő protestáns felekezetek, egy 1997-es zsinat keretében a következőképpen definiálták a házasság fogalmát: a szeretet és hűség Isten előtt köttetett szent szövetsége. A felekezetek nem tudtak egyetértésre jutni abban a kérdésben, hogy az azonos neműek közötti házasság megfelel-e a fent említett meghatározásnak.





A holland Egyházi Tanács – melyet a 17 legfontosabb felekezet alkot – sem tudott egységes álláspontot kialakítani ebben a kérdésben. A nagy történelmi egyházak – így többek között a Római Katolikus Egyház – elítélik a homoszexuális kapcsolatot, és felszólították papjaikat arra, hogy ne adják áldásukat az ilyen frigyre.

Mindennek ellentmondani látszik az a legfrissebb, az utrechti egyetem közreműködésével végzett felmérés, mely szerint a katolikus papok 83 %-a nem lát ebben semmi kivetnivalót, és hajlandó lenne az egyház színe előtt is szentesíteni a homoszexuális kapcsolatot.





A kisebb felekezetek nyitottabbnak és jóval toleránsabbnak bizonyultak az ügy kapcsán. Amszterdam polgármestere, Job Cohen – aki egyébként nem vallásos meggyőződésű – vezető szerepet játszott abban, hogy a törvény életbe léphessen. Cohen elmondta, hogy a törvény azért bír nagy jelentőséggel, mert a társadalom egyenjogú polgáraivá emeli a homoszexuálisokat. Véleménye szerint a törvény példaértékű, és más országokat is ösztönözhet ez irányú törvényalkotásra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top