nlc.hu
Trend
Placebo cápák

Placebo cápák

Cápafog. Cápauszony. Cápaporc. Egzotikusan hangzó szavak. Magabiztos gyûjtemény, leves, állítólag hatékony gyógyszer. De miért is? A vérszomjasként ismert ragadozók hamarosan más fényben tûnnek fel, hisz bármennyire meglepõ is, túl sok cápát fogyasztunk. Megesszük õket. Igen, mi õket. Lássuk csak!




Az ember büszke „macsóként” pusztítja a ritka fajokat, köztük a cápát is. Büszkeségből, hatalomvágyból, netán pusztán szórakozásból? Íme a cápakínzás lépésről lépésre, „á la macho”, „ á la humaine”!?
Bár az uszonyozás csak az utóbbi időkben lett elismert iparág, az ázsiai vizeken régóta folyik, s ezáltal a kék cápák száma jelentősen megcsappant.





A cápát szigonnyal agyonszúrják, és a már amúgy is vérben úszó állatot felvontatják a hajóra, majd egy bátor macsó embertársunk uszonyát szegi. Azt egy kupacra dobja, majd a még élő cápát visszadobja az óceánba oda, ahol a mi szerencsétlen csonkunk becslések szerint három órát él még, majd elpusztul- fájdalmaitól, vérveszteségben, éhségtől vagy pusztán azért, mert egyáltalán nem tud mozogni, hiszen megfosztották az éttermekben $ 100 érő uszonyaitól. Az emberek – mi – impotencia ellenszernek hiszik, falják, fizetnek, várnak, s falnak újra. „Cápauszony levest eszem” – mondják, s Freud-barát libidójuk drága placebótól nő. Nekünk luxus, a cápának testrész.

Bio boltok polcai, egészséges életmódot hirdető magazinok lelkesen ajánlják a legújabb őrületet, a cápaporcot. Mióta köztudott tény, hogy a cápák szinte soha nem lesznek rákosak, mi emberek rákaptunk a cápaporcra, annak ellenére, hogy egyáltalán nem bizonyított tény, hogy az segítene a rák gyógyításában vagy megelőzésében. Mi mégis igényt tartunk rá, a „mágikus” cseppre, melyet legalább fél kilónyi porcból nyernek. Lehet, hogy bosszúból vadászik a cápa is az emberre?





S még mielőtt azt hinnénk, hogy a cápákat kimondottan cápavadászok ejtik foglyul, megemlítendő, hogy a cápák mai legnagyobb ellenségei inkább a „túlhalászók”, a cápákat „mellékesen” kifogó tengeri halászok, akik elsősorban tonhalra vadásznak, s hálójukban bennrekednek a cápák is. A hálóharc után vagy döglötten kerülnek vissza a vízbe (megfulladnak), vagy szép fehérre festett falakra kerülnek kitömve, míg eldobott részeik óceán-turkálóként a cápafogra éhes hiénák randevújává válik. Gondoljunk erre, mikor egészséges, „mű” óceán-hősnek szeretnénk magunkat érezni, tablettát nyelni, levest szürcsölni egy szexisebb, egészségesebb élet érdekében.



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top