Trend

Apró az Aprókért

Egyedülálló kezdeményezés indul Magyarországon az euró-övezeti aprópénzek karitatív célú összegyûjtésére az UNICEF kezdeményezésével.




Az euró bevezetését (2002. január 1.) követően akár több százmillió forint értékben maradhat a magyar polgárok zsebében olyan aprópénz, amelynek beváltása Magyarországon komoly gyakorlati nehézségekbe ütközik. Ennek a pénznek az összegyűjtését és rászoruló gyerekek megsegítését célozza az „Apró az Aprókért” kezdeményezés (www.aproazaprokert.hu), amelyet az UNICEF Magyar Nemzeti Bizottsága indított. A 2001. november 15-vel indult 3 hónapos program eredményeként – a hitelintézetek, postahivatalok és iskolák közreműködésével – összegyűjtött pénzt az UNICEF magyar és nemzetközi gyermekprogramjaira fordítják.

A Magyar Bankszövetséggel közös megkeresés eredményeként 11 kereskedelmi bank, valamint a Magyar Posta vállalta, hogy összesen mintegy 500 fiókjában megfelelő gyűjtőhengert helyez el, és az ügyfelek figyelmét a kezdeményezésre felhívja. A Magyar Nemzeti Bank kirendeltségeiben további 6 gyűjtőhengert állítanak fel.





A pénzintézeti gyűjtéssel párhuzamosan a magyarországi iskolák is részt vehetnek az aprópénzek összegyűjtésében. Az iskolák kifejezetten erre a célra gyártott tasakokba összegyűjtött aprópénzét az ország bármelyik postahivatala tasakonként 2 kg súlyig átveszi, és térítésmentesen a Magyar Nemzeti Bankhoz eljuttatja. Pontosan ez a rendszer teszi azt is lehetővé, hogy az iskolák között az UNICEF versenyt hirdessen, és a postahivataloknak január 15-ig legtöbb aprópénzt átadó iskolákat komoly jutalomban részesítse.





A bankok vállalták a pénz biztonságos őrzését, a pénz szállítását. Ezt követően a pénz ellenértékét az MNB az UNICEF Magyar Nemzeti Bizottsága részére utalja át. Az UNICEF neve és tapasztalata garancia arra, hogy az így befolyt összeg maradéktalanul szolgálja a rászorulókat. Az összeg mintegy felét magyarországi elmaradott térségek önkormányzati bölcsődéinek és óvodáinak fejlesztőjátékokkal való felszerelésére fordítják, míg az összeg másik felével egyéb nemzetközi UNICEF programokat támogatnak.





A magyarországihoz hasonló indíttatású „malacpersely” akciót egyébként Nyugat-Európa szinte minden országában indítottak önkéntes szervezetek. Így Franciaországban, Nagy-Britanniában valamint Németországban is folyik ehhez hasonló akció. Az országos összefogás egyébként abban is mérhető, hogy a tervezésben, szervezésben és lebonyolításban résztvevő minden szervezet és magánszemély saját munkáját – összesen 10 millió forintot meghaladó értékben – térítésmentesen bocsátja az „Apró az Aprókért” kezdeményezés rendelkezésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top