Trend

Az örökbefogadás általános szabályai

Örökbefogadó csak teljesen cselekvõképes, nagykorú személy lehet. Örökbefogadni csak kiskorú személyt lehet, tehát aki nem töltötte be a 18. életévét, feltéve persze, hogy még nem kötött házasságot.





Nem fogadhat örökbe az:

• akinél jogerős bírói ítélet mondja ki a szülői felügyelet megszüntetését, vagy
• a közügyektől való eltiltást

Ha házasságban él az örökbefogadó, szükség van az örökbefogadáshoz házastársa hozzájárulásához. Az örökbefogadás fennállása alatt az örökbefogadott személyt más nem fogadhatja örökbe, kivéve az örökbefogadó házastársát.  Az örökbefogadáshoz nem szükséges a magyar állampolgárság, azonban a nem magyar állampolgár magyar állampolgárt csak a magyar gyámhatóság hozzájárulásával fogadhat örökbe. Az örökbefogadási eljárás a gyámhatóságok hatáskörébe tartozik. A gyámhatóság engedélyéhez a felek /örökbefogadó, örökbefogadott/ egyetértő kérelmét tartalmazó nyilatkozat, továbbá a gyermek szüleinek, valamint a házasságban élő örökbefogadó házastársának hozzájárulása szükséges. Ha nem a szülő a gyermek törvényes képviselője, akkor szükség van a szülői hozzájárulásra.


Nincs szükség annak a szülőnek a hozzájárulására:





• akinek jogerős bírói ítélet mondja ki a szülői felügyelet megszüntetését
• aki cselekvőképtelen, vagy ismeretlen helyen távol van.

Abban az esetben, ha nem házastársak fogadnak örökbe gyermeket, az engedély megadásához a törvény előírja az örökbefogadó házastársa hozzájárulásának beszerzését.

Nincs szükség a házastárs hozzájárulására, ha:
• ha a házasság felbomlott
• a házastárs ismeretlen helyen tartózkodik
• cselekvőképtelen

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top