nlc.hu
Trend
Kórok ellen

Kórok ellen

A madártartás általában nem nehéz mesterség, de mint minden állat gondozása, idõt és odafigyelést igényel. Ahhoz, hogy ismerjük madarunk jellemét, szokásait, foglalkoznunk kell vele. Csak így vehetjük észre, ha furcsán vagy szokatlanul viselkedik.




A betegségek megelőzése a legjobb módszere annak, hogy madarunk sokáig, egészségesen és vidáman éljen. A helyes táplálás elengedhetetlen. A pintyek és papagájok különféle magokat esznek, melyeket ha nem tárolunk helyesen, megpenészedhetnek és megbetegíthetik madárkánkat. Ezért ezeket a magokat ne őrizzük hosszabb ideig, inkább gyakrabban és mindig frisset vásároljunk.

Ha meg akarjuk lepni madarunkat valami finomsággal, áztassunk be egy napra meleg vízbe száraz fűmagot. A vízben megduzzadt, ízletes magok a bennük megindult csírázási folyamatoknak köszönhetően fehérjékben gazdagok, így tápértékük is nagyobb.





A papagájok nagyon szeretik az olyan élelmeket, melyekért „meg kell dolgozniuk”, ilyenek például a mézes rudak. Ezeknek a táplálékoknak az elfogyasztása természetes úton koptatja a madár csőrét és karmát, így nem kell csipesszel vágunk azokat. A papagájoknak feltétlenül adjunk szépiacsontot, mely elsőrangú rágcsálnivaló és fontos kálciumforrás is. A madarak fogak híján zúzájukban aprítják fel táplálékukat kavicsok segítségével, ezért gondoskodjunk apró szemű kavicsokról, vagy szétzúzott kagylóhéjról is.





Sok madárfajnak naponta szüksége van egy kis gyümölcsre, zöldségre. A megmaradt alma- vagy répadarabokat minden nap távolítsuk el, mert a felvágott gyümölcsökben gyorsan szaporodnak a baktériumok. Friss ivóvízről is naponta gondoskodjunk olyan itatókban, melyen épp csak madárcsőrnyi hely van, így nem szennyeződik annyira a víz.





A legtöbb papagáj, ha szabad vízfelületet talál, önként megfürdik, de sok esetben nekünk kell rendszeres zuhanyban részesítenünk őket. Fürdés nélkül a tollak kiszáradnak és összekuszálódnak, és sok madár tépdesni kezdi őket. A szobanövényekhez is használt vízpermetező nagyszerűen megfelel céljainknak.

Langyos vízzel töltsük meg, és ne közvetlenül a madarat vegyük célba, hanem kissé a feje fölé permetezzünk. Eleinte lehet, hogy gyanakvással fogadják a dolgot, de később a madarak örömteli izgalommal várják az eseményt.





Madarunk egészsége szempontjából szintén nagyon fontos a tisztaság.
A kalitkát legalább hetente egyszer takarítsuk ki, aljára szórjunk madaraknak készült homokot. Az atkák ellen szereljük fel a kalitkát atkaűző kis műanyag koronggal. Végül, de nem utolsó sorban a madarak is belebetegedhetnek magányukba. Ezért legyenek olyan szakaszai a napnak, melyet csak madarunkkal töltünk. Vegyük ki kalitkájából, beszéljünk hozzá, játszunk vele.

Ha szeretjük madarunkat, olyan elfoglaltságok ezek, melyekben mi magunk is örömöt lelünk, és így mindketten ugyanolyan jól érezzük majd magunkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top