nlc.hu
Trend
Kullancsbetegségek

Kullancsbetegségek

Számos olyan betegséget ismerünk, melyeket a kullancsok által közvetített vírusok vagy baktériumok okoznak. A megbetegedések száma évrõl évre nõ, minden természetjáró ember veszélyeztetettnek számít.




A kullancsok madarakon és emlős állatokon élősködő paraziták, belefúrják magukat a gazdaállat testébe, és annak kiszívott vérével táplálkoznak. Így kerülnek szervezetükbe a fertőző kórokozók, melyek a következő vérszívásra kiszemelt áldozatot megbetegíthetik. Több mint 40 betegség átvivői.






Európában az agyvelőgyulladást okozó vírus a legveszélyesebb kórokozó, a kullancsok 1 százaléka fertőzött ezzel a vírussal, Magyarország egyes területein ennél magasabb a fertőzöttség. Ma már van lehetőség a vírusos agyvelőgyulladás kialakulásának megelőzésére, egy három oltásból álló program, melyet a körzeti orvosoknál kaphatunk meg, védettséget nyújt a betegséggel szemben.





A másik komoly betegség – a Lyme-kór – okozói baktériumok, szintén a kullancsok közvetítésével juthatnak el hozzánk. A tünetek nagyon változóak, így sokszor csak későn ismerik fel, gyógyítása a késői stádiumban sokkal nehezebb. A legjellemzőbb bőrtünetek a csípéstől számított második naptól jelentkezhetnek, de lehet, hogy csak 4 hónap elteltével mutatkoznak a halványpiros körök. Ezen kívül felléphet izomfájdalom, szédülés, viszketés, láz, de ritkán jelentkezik a betegség összes tünete egyszerre. Jó eséllyel gyógyítható az orvos által előírt antibiotikumokkal, minél előbb elkezdjük a kúrát, annál valószínűbb, hogy nem lesz maradandó nyoma a betegségnek. Minthogy a Lyme–kór ellen még nincs védőoltás, a megelőzés ebben az esetben kiemelten fontos. Az első dolog amit tehetünk, hogy kullancsriasztókat használunk, a szabad bőrfelületeket alaposan bepermetezzük ezekkel a szerekkel, a hatóidőtől függően 4-6-8 óránként megismételjük ezt. A legfontosabb azonban, hogy minden erdőn-mezőn töltött nap után nagyon alaposan vizsgáljuk át a testünket kullancs után nyomozva.





Hogy megértsük miért döntő fontosságú ez az átvizsgálás minden nap, tudnunk kell, hogyan táplálkozik a kullancs. Miután beépítette szívókával felszerelt feji részét az áldozat testébe, a kullancs elkezd vért szívni. Ezt teszi egy-másfél napig. Ezután, mivel degeszre szívta magát vérrel, a testében felgyűlt táplálék egy részét, (ami nem csak a mi vérünk, hanem az előző gazdaállat vérét is tartalmazza!) visszafecskendezi a testünkbe. Ez az a lépés, mikor a kórokozók a szervezetünkbe jutnak.




Ha tehát a kullancsot eltávolítjuk még azelőtt, hogy jóllakna vérünkből (24-30 órával érkezésük után) megelőzhetjük a betegség okozójának áttelepítését. Minél tovább van a kullancs a testünkben, annál valószínűbb, hogy valamilyen kórt kapunk tőle. A kullancs eltávolítása viszonylag egyszerű, egy csipeszt és némi ügyességet igényel. Ne erőből húzzuk, hanem inkább csavarjuk valamelyik irányba a testét, így kiszedhetjük egyben az élősködőt, nem szakad el. Ne felejtsük el háziállatainkat is alaposan átvizsgálni egy-egy kirándulás után, hiszen nekik is megvannak a személyre szabott kullancsaik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top