nlc.hu
Trend
Meddig problémás a problémás bőr?

Meddig problémás a problémás bőr?

Emlékszem, amikor tinédzser koromban megjelentek az első pattanások, bőrpírok az arcomon. Riadtan pillantottam bele a tükörbe, hiszen aznap biztos lehettem benne, hogy elmarad a megbeszélt randi.

A felnőttek azzal vigasztaltak, hogy amint túllépek a kamaszkoron már nem lesz gond a bőrömmel. Tévedtek, illetve csak részben lett igazuk.

Azon nők közzé tartozom, akiknek időről időre egyenetlenné válik a bőrfelszíne, bőrpírok, bőr alatti pattanások csúfítják el. Sokáig azt hittem, hogy ennek a zsíros arcbőröm az oka, ezért mindent megtettem, hogy bőrömet kiszárítsam, de a gond továbbra is fennmaradt.
Igen tudom, hogy ezzel a problémával nem vagyok egyedül.

 

Néhány hónapja azonban egy érdekes tanulmányt olvastam egy kutatásról, amit a Vichy munkatársai végeztek a problémás bőr megszüntetésének érdekében. Ebből kiderült, hogy felnőttkorban a problémás bőr mélyén található faggyúmirigyeket sokkal több idegvégződés stimulálja. Ettől könnyebben irritálhatóak, így túl sok faggyút termelnek, ami ideális táptalajt nyújt a pattanások és egyéb bőrhibák megjelenésének. Bizonyos hatásokra, mint a stressz, fáradtság, környezetszennyezés vagy a hormonális változások a faggyúmirigyek termelése erőteljessé válik, ami azt eredményezi, hogy a tegnap még gyönyörű arcbőrön megjelennek az aknék első jelei.

Hát igen, az én bőröm most már biztos, hogy ilyen hevesen reagáló bőr, mert ugyanezeket tapasztalom több- kevesebb rendszerességgel. Ettől a „folyamatos” irritációtól, rendszertelen faggyútermeléstől bizony begyullad a bőröm.
Ehhez kapcsolódnak még a fránya baktériumok is. A Propionibacteriaceae acnes már igen korán fellelhetők az emberi bőrön, ám igazi elterjedésük a pubertás előtt 1-3 évvel kezdődik. (tudom nem túl jó hír)
Ezek a baktériumok azután megtelepednek a szőrtüsző nyílásánál, és a bőrfelszínen szaporodnak, ezzel fokozva a gyulladásomat. Igazán az sem vigasztalt, hogy ezek a baktériumok a problémás bőrű felnőttek majdnem mindegyikénél megtalálhatók.

 

Jó tudni!
Az alábbi tényezők befolyásolják a faggyútermelés mértékét.

  • A kor. A faggyúmirigyek aktivitása az évek során folyamatosan változik. A faggyú kiválasztódása különösen magas a születéskor, alacsony a prepubertáskorban, majd ismét jelentős a kamaszkorban és a fiatal felnőtteknél. A faggyúmirigyek aktivitása 15 és 30 éves kor között a legmagasabb, 50 éves kor felett azonban a faggyútermelés jelentős visszaesése figyelhető meg.
  • A napszakok. A faggyú mennyisége reggel a legmagasabb, az este közeledtével azonban csökken.
  • Hormonális tényezők. A faggyútermelés összefüggésben áll a nap során ingadozó hormonszinttel, kortól és nemtől függően. A kamaszkor során az androgén hormonok szintje nagy változásban van, ami jelentős faggyútermelést idéz elő. Az eredmény:a normál bőrtípus ilyenkor általában problémássá, zsírossá válik.
  • A stressz. Hosszabb szorongással vagy stresszel teli időszakok alatt a faggyútúltermelés abnormálissá válhat.
  • Légszennyezés és más kémiai hatások. A levegő szennyezettsége és a mosószerekhez hasonló kémiai anyagok egyaránt előidézhetik a faggyúkiválasztás növekedését.
  • A meleg és a pára. A magas páratartalom és a megnövekedett hőmérséklet együttesen a faggyútermelés megnövekedését eredményezi

 

Hát ezeken én egyedül nemigen tudok változtatni, ezért választottam a Vichy Normaderm termékeit, amelyek kifejezetten a problémás bőr megszüntetésére készültek.

 

Nekem bevált! És neked?

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top