nlc.hu
Trend
Hommage á Yves Saint Laurent

Hommage á Yves Saint Laurent

Június 1-jén éjjel egy pillanatra megállt az idő a párizsi Marceau sugárút 5. szám alatt. A hajdani főhadiszállás ma már múzeumként működik, a makulátlan vitrinek mögött pedig a 20. század divatja ölt testet, hol női szmoking, hol tengerészkabát formájában. Yves Saint Laurent halálával végérvényesen és visszavonhatatlanul lezárult egy korszak a divattörténetben.

Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent az algériai Oránban született 1936. augusztus elsején. A csendes és visszahúzódó gyermeknek jogász édesapja a sajátjához hasonló pályát szánt, ám édesanyja a kezdetektől fogva pártolta a divat iránti szeretetét, később mozdíthatatlan kőszoborként ült a bemutatók első sorában, valósággal bálványozta fiát, és más által tervezett ruhát többé nem volt hajlandó magára ölteni. Mindössze tizenhét éves volt, amikor először megérkezett Párizsba, hogy szerencsét próbáljon divat- és jelmeztervezőként.

Rövid ideig a Chambre Syndicate de la Couture hallgatója volt, ám saját bevallása szerint unta az órákat, és állásinterjúra jelentkezett Christian Diornál. A korszak legnagyobb mestere, a második világháború utáni évek divatreformere rögtön felismerte Saint Laurent tehetségét, és személyi asszisztensének választotta. A virágzó munkakapcsolatnak három év után Dior halála vetett véget, ám másnap Saint Laurent-t a ház vezető tervezőjévé nevezték ki. Első Dior-kollekciója hatalmas siker volt, „Saint Laurent megmentette Franciaországot” – írták a napilapok.

1961 szeptemberében elhatározta, hogy saját neve alatt önálló márkát alapít. Saint Laurent volt az első tervező, aki fekete bőrű modellt küldött a kifutóra, az első, aki fedetlen kebleket mutatott, aki a népviseletet mint inspirációt felhasználta, aki a népi kézműves-tradíciókat ötvözte az haute-couture hagyományaival. Tőle származnak mára már olyan klasszikusan női ruhadarabnak számító viseletek, mint a nadrágkosztüm, a tengerészkabát, a blézer, a szafarikabát vagy a szmoking.

A ’90-es években bekövetkezett változásokkal azonban már nemigen tudott lépést tartani. A társadalom divat iránti igényei megváltozni látszottak, a kézművesek precizitásával kivitelezett műremekek már nem fértek meg a tömegtermelés igényeit kiszolgáló, nagy szériaszámban, lehetőleg minél olcsóbban előállított ruhák mellett. Saint Laurent feladta a harcot, így a Gucci Csoport 1999-ben végleg felvásárolta a divatházat. A mester kizárólag az haute-couture kollekciónak szentelte magát, 2002 januárjában pedig bejelentette, hogy végleg abbahagyja a tervezést. 2002. január 22-én a párizsi Pompidou Központban grandiózus retrospektív bemutatóval búcsúzott rajongóitól. YSL legendás kreációi egyáltalán nem hatottak idejétmúltaknak, tökéletesen példázva a mester hitvallását, miszerint „a divat mulandó, a stílus azonban örök”.

A témáról bővebben a Marie Claire júliusi számában olvashatsz!

Kihagyhatatlan nyári ajánlat! A júliusi Marie Claire magazint most háromféle divatos napszemüveggel is megvásárolhatod.
Magazin + napszemüveg most 995 Ft-ért!

 

Divat.lap.hu »
Divattervező.lap.hu »
Divattrend.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top