Trend

Dr. Körmendy Miklós válaszol II. (X)

Megkérdeztük Dr. Körmendy Miklóst, a budapesti Szent Imre Kórház bőrgyógyász főorvosát az egészséges hajról és annak lehetséges károsodásainak okairól...

A szép haj tiszta, fényes, erős, szárazon és nedvesen is könnyen kifésülhető.

A haj egészségét a szervezet betegségein kívül sajnos sokszor a káros külső hatások veszélyeztetik a legjobban. A korszerű hajápoló termékek célja a haj tisztítása mellett ma már egyre inkább a haj természetes szépségének, egészségének megóvása.

Az egészséges hajat fedő szarulemezkék (a kutikula) szorosan illeszkednek egymáshoz, a hajszálak felszíne sima, ezért a haj egészségesen fénylő, tapintása selymes, nem kócosodik könnyen, a hajszál mélyebb rétegei védettek a külső károsodásoktól és a nedvességvesztéstől.

A károsodott haj felszínén sérül a kutikula, lemezkéi nem illeszkednek, szabálytalanul felemelkednek, ezért a haj fénytelenné, mattá válik, tapintása durva, könnyen kócolódik, hajlamos a hajszál mélyebb rétegeinek károsodására és a hajvégek felrostozódására is.

A kémiai hajkárosodás leggyakoribb oka a szőkítés, a festés és a dauerolás. Ezek a vegyi kezelések felbontják a haj erejét adó kémiai kötéseket. A kutikula is meggyengül, ezért a rutin hajápolásra (pl. nedves állapotban való fésülés) is érzékennyé válik. A mechanikai károsodás fő oka a helytelen fésülés és a hajformázás. A kémiai úton kezelt haj felszínén fésülködés közben súlyosan károsodhat a kutikula, különösen, ha a haj nedves, erősen kócos, csomós, vagy visszafelé fésülik.

A hőkárosodást leggyakrabban a túl forró hajszárítás okozza. Ilyenkor a hő által meglágyított nedves keratinban gőzbuborékok képződhetnek és ez a hajszál töréséhez vezethet. Az ultraibolya sugarak okozta károsodás gyakoribb, mint hinnénk.

A fejbőrt hajunk védi a naptól, a kiszőkült, kifakult hajszálak kutikulája azonban súlyosan károsodik és a mélyebb rétegek struktúrája is törékenyebbé válik. A hajat erős napsütésben kendővel, kalappal védhetjük, illetve napozás után egy jó minőségű balzsammal, pakolással regenerálhatjuk.

A kondicionáló termékek használatával segíthetünk kivédeni a további károsodást. Ez azért fontos, mert minél jobban károsodik a haj, annál jobban gyengül a szerkezete, könnyebben törik el, és a károsodás még jobban fokozódhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top