Trend

Bőrcipők és csizmák ápolása télen

A bőrcipők és csizmák télen extra törődést igényelnek, mert ilyenkor nemcsak a hó, a víz és a sár veszi igénybe az anyagukat, hanem a csúszásmentesítésre sok helyen még mindig használt só is. Ezen kívül a kinti és benti hőmérséklet közötti nagy különbség is gyorsan öregíti a bőrt.

Az általános szabály kétszeresen érvényes a bőr lábbelik tisztításakor: nedvesedett cipőt soha ne tisztíts! Ezzel csak azt éred el, hogy a szennyeződések még mélyebben beágyazódnak a cipő anyagába. Az első lépés ezért a szárítás, aminek megvannak a maga fortélyai: lassan, kályhától vagy más fűtőtesttől távol kell kiszárítani a cipőt. A legjobb, ha a szárításhoz kivesszük a fűzőket, majd sámfával vagy újságpapírral kitömjük a cipőt, mert így megőrzi az eredeti alakját és még az úgynevezett járóráncok is kisimulnak. A teljes száradás után először kefével távolítsd el a durvább szennyeződést, például a sarat. A sófoltokat speciális cipősamponnal vagy ecetes vízzel megnedvesített ronggyal lehet a legkönnyebben eltüntetni – ezután természetesen újra hagyni kell megszáradni a bőrt.

Bőrcipők és csizmák ápolása télen

Kíméletesen bánj a velúrral

Miután a kosz első rétegétől megszabadultál, jöhet a bőr anyagába mélyebben beleivódott szennyeződések eltávolítása. Velúrcipőknél és csizmáknál ezt kifejezetten erre a célra gyártott tisztítóhabbal és szivaccsal érdemes elvégezni, de a zsíros foltokra hintőporral vagy kukoricakeményítővel is “rámehetsz”: szórd be ezzel a szennyezett területet és hagyd így állni a cipőt 8-12 órán át, majd egy nedves ronggyal töröld át a bőrt. Még hatásosabb, ha gőzt használsz erre a célra, majd ezután a tisztítókefével átdörzsölöd gyengéden az anyagot. A velúr anyagok egyéb szennyeződéseit kreppgumival vagy tisztítóradírral távolíthatod el, de ügyelj, hogy ne dörzsöld ezekkel erősen a bőrt, mert az könnyen megsérülhet. Fontos, hogy mindig a rostok elhelyezkedésével megegyező irányban használjuk mind a kefét, mind a különféle “radírozó” eszközöket. A tisztítás utolsó fázisaként mindig menjünk át a cipőn még egyszer a kefével rostirányban, hogy visszaállítsuk a bolyhokat az eredeti állapotukba.

Méhviasszal frissítsd a bőrt

Az egyszerű bőrcipőknél nincs szükség ilyen radírra, helyette viszont alapos “kenés” kell az anyagnak, magyarul jó vastagon be kell dörzsölni cipőkrémmel. A téli időszakban a gyors cipőfényezők kevésbé hatékonyak, mivel nem képeznek elég vastag réteget a bőr felületén és a kisebb sérüléseket is kevésbé fedik el. Inkább hagyományos, tömörebb szerkezetű lanolin vagy méhviasz tartalmú cipőkrémet használj, amellyel a varrásokat is nyugodtan bedörzsölheted, így azok is ellenállóbbá válnak az időjárás viszontagságaival szemben. Száradás után puha szőrű kefével fényesítsd ki a bőrt – az igazi profik ezután még nejlonharisnyával is alaposan átdörzsölik a cipőt, ettől ugyanis a krém rendkívül simán és egyenletesen és tükörfényes lesz a cipő.

 

Bőrcipők és csizmák ápolása télen

Még több olvasnivaló női cipőkről az NLCafén: 

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top