Trend

Húzz nyugodtan karácsonyi pulcsit, csak arra figyelj, hogy nagyon ronda legyen!

Semmi másnak nincs értelme ugyanis, ennek – mármint a kultikus csúnya pulcsinak – viszont nagyon is van. Kint voltunk az éves magyar seregszemlén, és jelentjük: Magyarország jobban teljesít.

Az nlc. szerkesztősége eleve nem egy szomorú, szájhúzós banda, de azt hiszem, még sosem volt akkora buli az irodában, mint amikor a közelgő karácsony alkalmából páran direkt csúnya – vagy házilag elcsúfított – pulcsikat húztak fel, és így fotózkodtak. Pedig tényleg nem történt más, csak csúnya pulcsikat vettünk magunkra, még kedélyjavítót sem fogyasztottunk (illetve hát ez volt a kedélyjavító). Tekintve, hogy ez a legtöbb irodában mára bevett és bevált hagyomány, és hogy egyre több rendezvény szól kifejezetten a csúnya karácsonyi pulcsikról, kimondhatjuk, hogy valami különös varázserejük (továbbá marketingértékük) van ezeknek a ruhadaraboknak, amelyek egy ideális világban nyilván eladhatatlanok lennének. Ebben a világban meg szabályosan szétkapkodják őket.

Már csak azért is furcsa ez, mert bár van kultusza az ironikusan hordott ruhadaraboknak – kis túlzással erre épült a hipsztermozgalom teljes divatja, Isten nyugosztalja, mármint a hipsztermozgalmat –, arra azért kevés példa van, hogy valami ennyire elterjedjen, csúnya szóval lakosságivá váljon. Ilyen volt mondjuk még a Trump-féle piros „Make America Great Again”-baseballsapka, amit a hagyományosan nem éppen Trump-szavazókkal teli nagyvárosokban szinte mindenki viccből hordott, igaz, ez legalább annyira politikai megnyilvánulás volt, mint poén.

5. Karácsonyi Ronda Pulcsis Futás (Fotó: Neményi Márton)

Ehhez képest itt vagyunk 2019 telén, és magyar emberek ezrei vesznek magukra gyárilag vagy házilag (erre mindjárt visszatérünk) előállított, nagyon-nagyon ronda pulcsikat önként, majd boldogan mutogatják magukat. Mondanánk, hogy ez is pont olyan amerikai hülyeség, mint a halloween, amely szintén most vetette meg végleg a lábát hazánkban, de nem mondjuk, mert a halloween egyrészt nem hülyeség, másrészt szigorúan véve nem is amerikai. A rondapulcsi-kultusz mondjuk pont az: az 1950-es években dobták piacra az első túltolt, karácsonyi motívumokkal szó szerint átszőtt pulóvereket, és a háború utáni gazdasági fellendülés közepette (ekkor születtek ugye a boomerek) szabályosan szétkapkodták őket a nukleáris családfők. Az évtized közepére aztán szabályos apaegyenruha lett karácsonykor, persze minden irónia nélkül: ez volt a fehér amerikai középosztály karácsonyi szimbóluma.

Az irónia a nyolcvanas évekkel kezdődött, amikor is, mint annyi minden az ötvenes évekből, újra előkerült a karácsonyi pulcsi, persze még jobban túltolva, idézőjelbe téve, és görbe tükröt állítva. A jelenleg szexuális zaklatásokért börtönben ülő Bill Cosby szitkomsorozatának visszatérő eleme volt a direkt csúnya pulcsi, de a köztudatba Chevy Chase betonozta bele a Karácsonyi vakáció című, szekunder szégyenre alapozó vígjátékával. Igaz, a következő évtized csúnyapulcsi-ügyben eseménytelen volt a popkultúrában, 2001-ben viszont Colin Firth lakosságigiccs-atombombát robbantott, amikor felvette a híres rénszarvasos pulcsit a Bridget Jones-filmben. Amerikában pedig éppen ugyanekkor a Saturday Night Live gondoskodott arról, hogy egy tisztességes társaságban se múlhasson el a karácsony undorító kötött felsők nélkül.

Fotó: Neményi Márton

Ehhez képest külön vicces, hogy a kanadaiak váltig állítják: tőlük indult az őrület, miután hatalmas csúnyapulcsi-bulit szerveztek Vancouverben, a Commodore Ballroomban 2002-ben. Nyilván nem tőlük indult, de azt tényleg nekik köszönhetjük, hogy a mániát összekötötték a jótékonykodással. Szerencsére hozzánk is így jutott el a dolog: az 5. Karácsonyi Ronda Pulcsis Futás nem csak vicces sportesemény volt antidivat-exhibicionistáknak, hanem gyűjtés is a mélyszegénységben élő gyerekeket segítő Wesley János Óvodának. A nagyon gyorsan betelt eseményen mi is ott voltunk, és jelentjük: a magyaroknak csúnyapulcsi-ügyben semmi szégyenkeznivalójuk nincs a nemzetközi mezőnyhöz képest, sőt. Mutatjuk is a tipikus példákat – meg néhány extrémet is.

A DIY

Semmivel nem tudod jobban bebiztosítani magad egy csúnyapulcsi-megmérettetésen, mint azzal, ha magad rakod össze a pulóvered. Bármilyen basic piros pulcsi jó, a ráaggatott díszek csak rajtad múlnak, az eredmény pedig, hacsak nem vagy Vivienne Westwood, garantáltan ízléstelen lesz, mármint jó értelemben, persze. Plusz pont jár az újrahasznosított ajtódíszért.

Fotó: Neményi Márton

Az állat

Ha gondoskodsz az esztétikailag egységes sapkáról és zokniról is a pulcsi mellé, az félsiker. Ha hozod a kutyád, és őt is beöltözteted, az teljes.

Fotó: Neményi Márton

A győztes

Nem tudjuk, hányadikként végzett ez a fiú a futáson, de divatügyben konkrétan lekörözte az egész mezőnyt azzal, hogy műfenyőnek öltözött. Nagyon magasra rakta a lécet, nehéz lesz megugornia a következő generációnak, és bizony ki kell mondanunk: innentől kezdve egyszerűen máshol kezdődik a csúnya pulcsi intézménye.

Fotó: Neményi Márton

A fejdísz

Ennyit számít a kiegészítő: egy jól eltalált fejdísszel akár megúszósra is veheted magát a pulcsit, úgysem azt nézik majd rajtad.

Fotó: Neményi Márton

A rossz kislány

Ezen a pulcsin semmi csúnya nincs, legfeljebb a (látványosan és szándékosan elrontott formájú) betűk, de a nagyon erős, a fantáziának tág teret adó mondat elviszi a hátán.

Fotó: Neményi Márton

A popkulturális utalás

Ezt alighanem egyszerűen csak megrendelte (megrendelték neki) az internetről, de nem baj: a Magyarországon kétségbeejtően alulértékelt és kevesek által ismert Rick & Morty című sorozat annyira jó, hogy minket még az alkoholista és mizantróp feltalálóval eladott merchandise-termékekkel is meg lehet venni kilóra. Meg is vett.

Fotó: Neményi Márton

Az anonim

Az állatkosztüm mindenhol jól jön a Szigettől halloweenen át farsangig, csodálkozunk is, hogy rajta kívül nem gondolt rá senki. Plusz pont a sportszemüvegért és a gázmaszkért, a rénszarvas így egyszerre áraszt cyberpunk-esztétikát és karácsonyi hangulatot.

Fotó: Neményi Márton

A hercegnő

…mert nincs szükséged sem ronda pulcsira, sem direkt béna kiegészítőkre, ha úgy tudod viselni a fejeden ezt a karácsonyfaboát, mint ez a lány.

Fotó: Neményi Márton

Az oké, boomer

Mi aztán nagyon utáljuk az életkoralapú megkülönböztetést, de azt azért ki kell mondanunk, hogy egy bizonyos ponton túl már nem lesz világos a külvilág számára, hogy ironikusan hordjuk-e a csúnya pulcsit, vagy teljes komolysággal. Ez persze nem baj, nagyszerűen lehet ezzel játszani, így tesz ez az úr is. Mi azért inkább az ironikusra tippelünk.

Fotó: Neményi Márton

A halálkomoly

Ne feledkezzünk meg a csúnyapulcsis szubkultúra egyik méltatlanul elfeledett szegmenséről: azokról, akik mindenféle plusz csavar, jelentéstartalom és játék nélkül egyszerűen csak felhúztak egy ronda karácsonyi pulóvert. Ők a mozgalom névtelen hősei, emlékezzünk rájuk is, amikor ezt az egészet elnyeli a divattörténelem süllyesztője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.