Trend

Szérumok: miért és milyet?

A reklámokban és az üzletek polcain gyakran találkozhatunk szérumokkal. Ezek általában üveges kiszerelésűek, és lényegesen drágábbak, mint egy arckrém. De vajon megéri költeni rájuk?

Egyáltalán mi az a szérum?

Lényegében arról van szó, hogy a szérum kisebb molekulákból áll, mint egy krém, ezért kicsit mélyebben hatol a bőrbe. Hidratálhat, de nem egyszerű hidratáló; lehet benne olaj, de nem arcápoló olaj; a szérumok lényegében bármilyen aktív hatóanyagot tartalmazhatnak, melyre egy adott bőrtípusnak szüksége van, és azt relatíve hatékonyan viszik be a bőrbe. Ezért nem is mindegy, hogy milyen szérumot használunk a bőrünkre. Vannak például pórusösszehúzó szérumok zsíros bőrre, hidratáló szérumok száraz bőrre, melyekben többnyire hialuronsav található, és anti-ageing, illetve feszesítő vagy éppen pigmentfolt-halványító szérumok, melyek általában C-vitamint, valamint retinolt vagy AHA-t tartalmaznak.

szérum szépségápolás

Fotó: Alamy / Profimedia

Az állaguk könnyű, gyorsan szívódnak fel, és mélyen hatolnak a bőrbe, viszont nem tudják helyettesíteni a sima hidratáló arckrémet. A hidratálók elsődleges funkciója megakadályozni, hogy a bőrből kikerüljön a nedvesség; ezt pedig olyan módon érik el, hogy elzárják a nedvesség útját, azaz védőréteget képeznek a bőr felületén. Ehhez azonban a szérumokban található apró molekuláknál nagyobbakra van szükség. Tehát arcmosás után először a szérumot kell felvinni a bőrre, utána pedig egy bőrtípusnak megfelelő hidratálót.

A szérumból elég egy borsónyi mennyiséget használni, mert a híg állagukból adódóan így is befedik a teljes bőrt. Ezért is érthető, hogy miért árulják őket arányaiban drágábban, mint más kozmetikumokat. Azonban pazarolni nem kell: sose vattapamaccsal vigyük fel a szérumot, hanem mindig az ujjbegyünkkel, mert még ha a tenyerünkbe tesszük is, a bőrbe azonnal beszívódik egy jelentős része, amiért valószínűleg kár lenne, ha nagyjából rendben van a tenyerünk.

Hatóanyagok

Mivel a szérumok lényege, hogy koncentráltan lehessen a segítségükkel hatóanyagokat a bőrbe juttatni, nem mindegy, hogy milyen hatóanyaggal rendelkező szérumot veszünk.

Pattanásos bőrre, mely többnyire érzékeny is valamennyire, érdemes C-vitamint, cinket, valamint szalicilsavat keresni az összetevők között. A C-vitamin kicsit hámlaszt, így megelőzi a szennyeződések letelepedéséből adódó pattanásokat, a cink nyugtató hatású, a szalicilsav pedig az egyetlen bőrápolásban használatos sav, amely képes behatolni a pórusokba, viszont nem irritálja a bőrt.

Száraz bőrre keressünk olyan szérumot, mely tartalmaz némi olajat is. Ezeket nem úgy kell elképzelni, hogy ragadnak, mert úgynevezett szárazolajat tartalmaznak, mely gyorsan beszívódik a bőrbe, és az állaguk olajtartalmuk ellenére leginkább vizes. A másik hatóanyag, amit érdemes használni, a hialuronsav: ez a testben is megtalálható anyag, és egyben az, amelyet tűvel is be lehet juttatni a bőrbe orvosi beavatkozás során. Ez a hatóanyag hidrofil, azaz magához vonzza és megköti a vizet a bőrben, ami ezáltal kicsit kisimul. A száraz bőr karbantartásában használatos szérumokban előfordulhatnak még hámlasztó savak is, mint például a glikolsav, vagy különböző AHA-k. Ezeknek az a szerepük, hogy a bőr elhalt sejtjeinek eltávolításával elősegítik, hogy a többi hatóanyag jobban be tudjon szívódni.

arcápolás szépségápolás

PhotoAlto / Profimedia

Az anti-ageing szérumokban pedig olyan hatóanyagok találhatóak, melyek egyrészt hámlasztják a bőrt az előbb említett elveknek megfelelően, másrészt esetlegesen, vagy éppen bizonyítottan javítanak a bőr regenerálódó képességén, mely a kor előrehaladtával csökken. Amivel nem lehet mellélőni, és bizonyítottan hatékony, az a retinol. Ha azonban retinolos szérumot használunk, érdemes odafigyelni arra, hogy ne használjunk belőle túl sokat és túl gyakran, mert csúnyán irritálhatja a bőrt.

Természetesen többféle szérumot is lehet különböző alkalmakkor, illetve akár egyszerre is használni. Személyes tapasztalatom, hogy amióta használok hidratáló szérumot, sokkal kevesebb arckrémet kell felvinnem ahhoz, hogy ne húzódjon a bőröm. Ha pedig különleges alkalomra készülök, szoktam egy kis pórusösszehúzó szérumot is alkalmazni a smink alá (ha rendszeresen használnám, kiszárítaná a bőrömet, mert alapvetően zsíros bőrre fejlesztették ki). A bőrápolásban a bőr típusa és adott pillanatbeli szükségletei határozzák meg az irányt, amelybe érdemes elindulni, de, különösen a szérumok esetén, ízlés dolga is, hogy végül melyik válik be a leginkább, és ez jobban függ a hatóanyagtól, mint a márkától.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top