Trend

A Rózsa ruha születése – videó arról, mikor a ruhakészítés valódi mestermunka

Szinte lépésről-lépésre láthatjuk, miként állítják össze szakértő kezek az Alexander McQueen divatház vörös, rózsák ihlette estélyi ruháját.

Jólesik néha elkalandozni, kiszakadni a valóságból és olyan témákról olvasni, hallani, amelyek egy másik világba röpítenek el. Ilyen apró univerzumokat kínálnak a divatházak azon videói is, melyek bepillantást engednek a kulisszák mögé. Azok a kevesek, akik valaha is részt vettek egy-egy divatház divatbemutatóján, láthatták,  milyen a kifutói ruhák esése, anyaga, valódi színe, a díszítés aprólékossága, a részletek kidolgozottsága. De valójában még ők is csak sommázását pillanthatták meg annak az aprólékos munkafolyamatnak, amiben tucatnyi varrónő és szabászmester, bőrműves és kalapkészítő, vagy más, kapcsolódó szakma képviselői vettek részt.

A divatházak pedig éppen ezért, hogy megmutassák mindezen kvalitásokat, rendszeresen készítenek kisfilmeket műhelyeik zárt világáról és az ott zajló munkafolyamatokról. Ilyen videó a lenti is, melyben az angol Alexander McQueen divatház műhelyének vezetője, Judy Halil mutatja be, a találóan Rózsa ruhára keresztelt alkalmi ruha elkészítésének egyes fázisait.

A Sarah Burton által tervezett Rózsa ruha, mely az Alexander McQueen divatház 2019/20 őszi/téli kollekciójának volt része.

A Sarah Burton által tervezett Rózsa ruha, mely az Alexander McQueen divatház 2019/20 őszi/téli kollekciójának volt része (Fotó: Peter White/Getty Images)

Kicsoda Alexander McQueen?

Alexander McQueen minden idők egyik legeredetibb, legtehetségesebb divattervezője volt, aki tragikusan fiatalon, mindössze 40 évesen hunyt el 2010. február 11-én. A semmiből jött és olyat alkotott, amire rajta kívül nagyon kevesen voltak képesek. Kollekciói messze többek voltak szimpla ruhák táránál, igazi műalkotások voltak, melyek formabontó, meghökkentő vagy épp zavarba ejtő módon dolgoztak fel egy-egy témát. Halálát követően a nevét viselő divatház kreatív igazgatójának Sarah Burtont választották, aki azt megelőzően már 13 éve dolgozott McQueennél és aki valószínűleg végérvényesen beírta magát a történelembe azzal, hogy 2011-ben ő tervezte meg Katalin hercegné esküvői ruháját.

A vörös Rózsa ruha

A vörös taftruha, mely a 2019/20-as őszi/téli kollekció egyik kulcsdarabja volt, a legapróbb részletekig a rózsa szépsége előtt tisztelgett, mely a teljes kollekció egyik vezető motívumának számított. A hatalmas mennyiségű anyag mesteri formázásával kialakított rózsafejek alkották a ruha szoknya részét, míg az ujjak, a gallér, a nyakrész kialakítása egy rózsabimbót juttathat eszünkbe.

A fűző szabásmintájának anyagra történő rajzolásától a hatalmas anyagmennyiséget igénylő felső ruha elkészítésén át odáig, miként állítják össze centiről centire a kész ruhát, a videó végigkíséri a teljes folyamatot, ráadásul mentes minden pátoszos sallangtól. Valódi környezetben, a valódi szakemberek munkáját vették fel és vágták meg, hogy a gombostűk harcának végtelenül sok órájából épp annyit lássunk, hogy elhiggyük, erre bizony nem sokan képesek.

Még több kulisszatitok a divatházak műhelyeiből:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top