Trend

Gyerekruhát, gyerekcipőt rendelnél a netről? Erre figyelj, hogy jó méretet válassz

Gyerekruhát és gyerekcipőt nem olyan egyszerű online rendelni, tudjuk jól mi is. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot és tapasztalatot, ami mégis megkönnyítheti a dolgot.

Karantén ide vagy oda, a gyerekek bizony nőnek, miközben épp évszakot is váltunk, ami elkerülhetetlenül a vásárlási listák elejére tűzi a szandált és a nyári ruhákat. Még ha fekete öves akcióvadászok vagyunk, akik szezonokkal korábban megveszik a ruhák javát töredékáron, akkor is felmerülhet némi hiány, amit most úgy tűnik, kénytelenek leszünk online pótolni.

De hogyan vegyünk gyerekcipőt, ha nem tudjuk a leendő tulaj lábára próbálni? És miként válasszunk gyerekruhát webshopból, hogy az biztosan a jó méret legyen? Megkérdeztem a témában a szerkesztőség anyukáit és apukáit, miként oldják meg most a gyerekholmik vásárlását.

Trükkök online gyerekcipő vásárláshoz

1. Vegyünk ugyanolyan cipőmodellt, mint amit eddig hordott

Kisgyerekek esetén a divatozás még nem elsődleges szempont, így remekül működhet az a kézenfekvő megoldás, miszerint egyszerűen csak megrendeljük az eggyel nagyobb méretet abból, amit idáig hordott, az biztosan jó lesz. Kollégánk hangsúlyozta, lehetőleg ugyanabból a modellből vásároljuk meg az újat. Mint Gabi elmondta, „mivel bejáratott márkákat hordanak a gyerekek, ezért csak abból kell venni egy számmal nagyobbat. Igazából a kicsinél kérdés ez most a szandál miatt, de szerencsére van ugyanolyan modell, mint a tavalyi, abból rendelek egy nagyobbat, és kész. A nagylányoknak nem változott két éve a cipőméretük, úgyhogy ott a fazon a kockázat, ami miatt próbálni kellene, de most inkább biztosra megyünk, és megbeszéltem velük, hogy ne akarjanak divatozni, maradjunk a sportszandáloknál.” 

Az ugyanolyan típus megrendelése jó megoldás lehet, hisz egy cipőnél nemcsak a hossz, de a bőség is számít, hogy mennyire tartja a bokát, mennyire könnyen hajlik a talpa, megfelelően szellőzik-e és még sorolhatnánk. Nyár esetén azonban a szandál kényes pont lehet, a múlt szezon már régen volt, nőhetett a gyerek lába több számot is. Szerencsés helyzetben vagyunk, ha még megvan a tavalyi, ráadhatjuk a gyerek lábára, és megnézhetjük, mennyire lóg le a lába, megbecsülve, mekkorával nagyobbra lesz szükség idén. Eszter is így járt el: „Felpróbálta a tavalyi ugyanilyen márkát, szerencsére még megvolt, és attól vettem két számmal nagyobbat. Még nem érkezett meg, remélem, nem lesz hatalmas!”

Tippek gyerekruha és cipő netes vásárlásához

Fotó:Ggetty Images

2. Talp körberajzolása és a mérettáblázatok

Ha valamilyen okból a fenti út nem járható, marad a jó öreg papírlapos megoldás: rajzoljuk körbe a mezítlábas gyerektalpat és mérjük le, majd vessük rá magunkat a webáruházak mérettáblázataira. A legtöbb webshop oldalán ez megtalálható (ha nem, segít a Google), de legyünk figyelmesek: van, ahol aszerint adják meg a cipőméretekhez tartozó centiket, hogy mekkora a cipő belső talphossza (BTH), míg máshol az a lábméret szerepel centiben, amekkorára ajánlják az adott méretet. A kettő nem ugyanaz: az elsőnél az ökölszabály, hogy válasszunk fél centivel hosszabb BTH-t, mint a talpméret, míg az utóbbi jó esetben pontosan rámutat, melyik lesz a megfelelő.

3. Ha kérdéses a dolog, rendeljük meg két méretben a cipőt 

A gyerekcipő rendeléshez Daniella is lemérte lánya lábméretét és végigtanulmányozta a mérettáblázatokat, de ő biztosra ment, trükkjét pedig mi is megfogadhatjuk, ha nincs más megoldás: „Lemértem a lábát, és olyan oldalról rendeltem, ahol voltak adatok a belső talpméretről. Szandiból, ami az olcsóbb tétel volt, kettőt rendeltem és a rossz méretet visszaküldtem.” A két méret megrendelése valóban tökéletesen megszüntetheti a méretparánkat, de esetében tájékozódjunk előre, milyen módon és költséggel tudjuk visszaküldeni a cipőt és számoljunk azzal is, hogy pénzünk visszautalása több hétig is eltarthat.

4. Használt cipő vásárlása online

Egészen más a helyzet, ha anyagi okokból használtan vásároljuk meg a gyerekcipőket. Kétségtelen tény, hogy most nem javasolt „feleslegesen” a postára mászkálni vagy idegenekhez házhoz menni egy-egy vásárlásért, de nyilván senki sem hobbiból választja ezt a megoldást. Így azt javasoljuk, minden esetben előre egyeztessünk le minden részletet, kérjük meg az eladót, hogy mérjen meg mindent a cipőn, amire csak szükségünk lehet a döntéshez, akár kérhetünk részletfotókat is, mielőtt pedig otthon rápróbálnánk a gyerek lábára az új szerzeményt, mindenképp alaposan tisztítsuk le kívül és belül is.

Tanácsok netes gyerekruha-rendeléshez

1. Maradjunk azoknál a gyerekruhamárkáknál, amiket ismerünk

A gyerekruhák esetén könnyebb a dolgunk, mint a cipőkkel, bár a méretezések közötti különbségek jelentősek lehetnek. A márkahűség most itt is kifizetődő lehet, hisz idővel mindenki kitapasztalja, gyerekének melyik márkánál mekkora méret a megfelelő. 5,5 éves, 120 centi magas lányom esetén például van márka, aminél a 110/116-os méret még tökéletes, de vannak 6-7 évesnek ajánlott felsői, 122-es nadrágjai, mind más-más márka kínálatából. Gabi sem bonyolítja a dolgot most: „A ruhavásárlás egyszerűbb, eddig is nagyrészt online rendeltem nekik – három lánnyal próbálgatni, ruhaboltokat járni nem túl vicces, általában inkább kihagyom –, megvannak a bejáratott boltok, ahol tudom, hogy milyen méretet kell venni, hogy jó is legyen.”

2. Ne baj, ha nagyobb, csak kicsi ne legyen az a gyerekruha

Akciók azonban most is sok márkánál vannak, érthető, ha könnyen elcsábulunk olyan webshopokon, amelyek kínálatát eddig nem teszteltük. Hogy ne fogjunk mellé a méretezéssel, amellett, hogy a weboldalon is ellenőrizzük az elérhető infókat, a különböző netes csoportokban is érdeklődhetünk, biztosan lesznek páran, akik tudnak segíteni az adott márka méretét illetően és abban is, milyen minőséget várhatunk a pénzünkért. „Ruhánál most tutira megyek, olyat választok, ami 6-7 évesre jó, nem csak 6 évesre, amekkora a gyerekem.” – árulta el Daniella, Eszter pedig megjegyezte, „Mivel a lányom mindent kinőtt, nyári cuccokat is rendeltem, mindenből egy számmal nagyobbakat, ki tudja, mikor lehet próbálni. 136 centi, jó lenne a 140-es, de 146-ost rendeltem.”

Tippek gyerekruha és cipő netes vásárlásához

Fotó: Getty Images

3. Használt gyerekruhát csomagban vegyünk

Ha másodkézből készülünk a hiányzó gyerekruhákat pótolni, mindenképp olyantól vásároljunk, aki több, számunkra szükséges darabot is árul, így csökkentve a postai menetek számát, vagy pláne a személyes átvételek mennyiségét. Az online eladók gyakran tesznek fel adott méretű, komplett ruhacsomagokat eladásra, de a méreteltérések miatt ilyen esetben is érdemes rákérdezni, milyen márkák termékei szerepelnek benne, ha pedig szükséges, kérjük meg az eladót a kérdéses darabok mérésére.

Ha minden kötél szakad, marad a bolti vásárlás

A legnagyobb igyekezettel sem biztos, hogy minden vásárlást el tudunk intézni online. Míg kisebb gyerekek esetén még egyértelműen a szülő dönt az ilyen kérdésekben, kamaszok esetén már mindenkinek jobb, ha az érintett kiskorút is bevonjuk a dologba – pláne, ha szeretnénk, hogy aztán fel is vegye azt a ruhát vagy lábbelit. A méretezés is van, hogy nehezíti a dolgot, így volt ezzel Olga is: „Mi idén megjártuk, mert gyerekből felnőtt méretűre váltott a fiam lába, így a megszokott modellek nem jönnek már szóba. Ezért kipuhatoltam, mi van nyitva: egy cipőboltot találtam a városban, az is bezár háromkor, úgyhogy elmentünk munkaidőben venni egy cipőt.” 

Hasonló helyzetben volt Vera is, nagyobbik fia igaz, még csak 9,5 éves, de nem vesz fel bármit, 37-es lábára így nem is olyan egyszerű cipőt találni. „Értelmezhetetlen színek is lányosak neki, így akkor veszek cipőt, ha bármi nyitva van és elvándorlok bárhova, de csak vele. Mivel télvíz idején is szinte csak sportcipőt hord, egy cipővel elvagyunk, míg cafatokra nem szakad, de most időszerű lesz megvenni az újat. A kisebbnek veszek 35-öst simán, még nélküle, észben tartva a kedvenc színét.”

További témák a gyerekek öltöztetésével kapcsolatban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.