Trend

A The New York Times is méltatta a magyar balettművész koronavírus-táncát

Kovács Zsolt Vencel balettművész előadásán ámul a világ, a megzenésített koronavírus dallamára táncolta körbe a kiürült Budapest nevezetességeit.

Kovács Zsolt Vencel táncművész videójára milliók kapták fel a fejüket, melyben egy különös dallamra táncolt Budapest legszebb részein. A zenei alap nem akármi volt, a Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói készítették azt, tudományos alapon megzenésítve a koronavírus felépítését. Számos külföldi magazin beszámolt balett-táncáról, a The Guardian, a The New York Times és a China Daily is méltatta a táncművész előadását.

„Mi, művészek, táncosok mindig tudunk inspirálódni az adott helyzetből, legyen az bármilyen rossz vagy jó. Engem is otthonmaradásra kényszerített a koronavírus-járvány, ez a zene azonban különösen inspirálóan hatott rám. A neten találtam rá a zenére, egy ismerősöm hívta fel rá a figyelmemet és szinte egyből jött az ötlet, hogy összeállítsak egy koreográfiát rá” – árulta el kérdésünkre Kovács Zsolt Vencel. „A koreográfia híre eljutott a Reuters hírügynökséghez is, akik nyitottak voltak rá, hogy megnézzék az előadásomat és végül úgy döntöttek, felvétel is készül belőle, de engem is nagyon meglepett, milyen gyorsan bejárta a világot. Hihetetlen az egész számomra és persze óriási öröm.”

Kovács Zsolt Vencel táncművész Budapest legszebb helyszínein mutatta be táncát a koronavírus zenéjére.

Kovács Zsolt Vencel táncművész Budapest legszebb helyszínein mutatta be táncát a koronavírus zenéjére. (Fotó: Králik Márton)

Mint Zsolt elmondta, sokan írtak, gratuláltak neki ismeretlenül is, inspirálónak találták előadását. „Több irányból is szerettem volna bemutatni a táncot, mint művészetet, nem csak a klasszikus de a modern, kortárs vonalaira is ráirányítva a figyelmet.” Táncának könnyen lehet, hogy folytatása is lesz, felkérte ugyanis táncművész barátait, csatlakozzanak kezdeményezéséhez és mutassák be környezetük szépségeit, nevezetességeit. „Egy internetes kihívás is indult, hogy a koronavírus-járvány miatt kiüresedett tereket, látványosságokat legalább ily módon egy kicsit újra élővé tegyük, egyúttal lássák szerte a világban, hol, milyen szépségek vannak és majd ha rendeződik a helyzet, ezek a helyszínek ismét megteljenek emberekkel. Remélem, sokan lesznek, akik kedvet kapnak egy rövid táncos videó elkészítéséhez.” Az előadásról készült teljes felvétel a Reuters oldalán tekinthető meg.

Zsolt a vilniusi operaház balett-táncosa, aki a veszélyhelyzet kihirdetésekor tért haza Litvániából. „Kint még sokáig reménykedtek, hogy hamarosan visszaállhat a rend és újra dolgozhatunk, végül nem így lett, én pedig az utolsó repülővel, konzulátusi segítséggel tudtam csak hazajutni.” Azóta itthon tölti kényszerszabadságát, amelyből a táncművész igyekszik a legjobbat kihozni. A gyakorlások nem állhatnak le, fut, online balett órák segítségével tartja formában magát, de munkát vállalt egy pékségnél is, hogy kocogó futárként is pótolja a szükséges mozgást és ennek segítségével is hasznosan töltse napjait. „Július elején várható az újraindulás, sőt, a tervek szerint két héttel utána már premierelőadásunk lesz, a Giselle, amit új koreográfiával mutatunk be, ez pedig kihívás lesz mindenki számára.”

Kovács Zsolt Vencel a Vigató téren található Kiskirálylány szobornál, táncelőadása közben.
Megnézem
Összes kép (3)

A zene az MIT tudósainak kreativitását dicséri, akik a koronavírus strukturális felépítését fordították át a zene nyelvére. Markus J. Buehler, az MIT professzora, aki a számot is megosztotta, így írt minderről: „Bár nem láthatjuk az olyan nanoszkópikus részecskéket, mint a proteinek, vagy más molekulák, melyekből minden élő szervezet felépül, így a sejtek, a szövetek vagy az olyan kórokozók, mint a vírusok, a számítógépes algoritmusok azonban lehetővé teszik, hogy ezek anyagi megnyilvánulását hallhatóvá tegyék. Ez a zenei darab egy bemutatása a COVID-19, 2019-nCoV kórokozó tüskeszerű fehérjéit felépítő aminosav szekvenciájának és struktúrájának.”

A koronavírus más művészeket is megihletett:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top