Trend

Megfejtették a hűtlen francia királyné titkos leveleit

Marie Antoinette, avagy Mária Antónia francia királyné titkos leveleinek tartalmára végre fény derült.

A nő szeretőjének szóló írások megfeketedett részeit egy újfajta röntgenes módszerrel sikerült láthatóvá tenni. Az MTI közlése szerint a Francia Nemzeti Levéltár projektjének nem a szenzációkeltés volt a célja.

XVI. Lajos francia király felesége és a svéd Hans Axel von Fersen gróf közötti titkos levélváltás elsősorban a forradalom éveiben megélt reményről, aggodalmakról, bizalomról és rémületről szól. Mivel a királyi család a forradalom éveiben jelentős nyomás alatt állt, a cenzorok egész bekezdéseket kisatíroztak a levelekből.  Elképzelhető, hogy maga von Fersen is olvashatatlanná igyekezett tenni a leveleit.

A királyné 1778-ban a francia festőnő, Élisabeth Vigée Le Brun olajfestményén / Forrás: Wikipedia

A királyné 1778-ban a francia festőnő, Élisabeth Vigée Le Brun olajfestményén / Forrás: Wikipedia

“Először olvashatunk olyan írást von Fersen tollából, amely nem kétértelmű mondatokkal írja le a királyné iránti, eddig gondosan titkolt érzelmeit” – közölte a levéltár. Az intézmény 1982 óta őrzi Mária Antónia 25 és von Fersen 29 levelét.

Kép: science.orf.at

Kép: science.orf.at

Mária Antóniát 1793-ban fejezték le, néhány hónappal férje után. Az osztrák születésű királynét árulással vádolták, sőt: szemére vetették kicsapongó életmódját is.

Történetek a hűtlenségről 21. századi módon: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top