Trend

23 éve gyilkolták meg Gianni Versace-t, szadista szexuális bántalmazó végzett a divattervezővel

1997. július 15.-e a kilencvenes évek divattörténetének megrázó napja volt: ekkor oltotta ki Gianni Versace divattervező életét az ámokfutó sorozatgyilkos, Andrew Cunanan.

Gianni Versace neve megkerülhetetlen volt a nyolcvanas és kilencvenes években, olaszosan cifra ruháiért ácsingózott mindenki, a milliomosok pedig sorban álltak, hogy valamelyik kreációját viselhessék. 1997-es halála sokként érte a divat világát, az sem vigasztalt senkit, hogy az ámokfutó sorozatgyilkos, Andrew Cunanan nem sokkal az eset után önmagával is végzett. Mi történt pontosan azon a végzetes napon? Elmondjuk.

Versace a kilencvenes évek elejére már világhírű tervezőnek számított, aki, hogy kipihenje a folytonos pörgést, 1991-ben Miami-ban vásárolt magának egy pazar villát. A manapság The Villa, Casa Casuarina névre keresztelt földi paradicsomban nem csak neki, de a család többi tagjának is külön lakosztálya volt. A hatalmas épületet Versace tökéletesen a saját ízlésére formázta, annak minden négyzetcentijét a rá jellemző, az ókori görög és római mitológiából építkező vizuális elemek díszítették. A villa ma is ebben a pompájában ragyog.

Tragikus módon halála is ehhez az általa oly szeretett helyhez kötődik, 1997. július 15.-én egy Andrew Cunanan nevű gyilkos a villa kapuja előtt lőtte agyon a divattervezőt. Versace épp szabadságát töltötte, hogy kipihenje az őszi couture kollekció bemutatásával járó hajtást. Aznap is lazán indult minden, élettársával, Antonio D’Amico-val a reggeli kávéjukat szürcsölgették, mikor úgy döntött, leugrik a szomszédos kávézóba egy újságért. Nem volt ebben semmi különös, az Ocean Drive akkori lakói gyakorta láthatták őt lazán sétálgatni erre-arra. 

Még fél óra sem telt el és már visszaért, épp a kaput nyitotta, mikor – a szemtanúk elmondásai alapján – a semmiből előbukkant egy szürke pólós férfi és közelről, kétszer fejbe lőtte a divattervezőt. A sérülések súlyossága miatt, Gianni Versace-nek esélye sem volt, hogy túlélje a támadást. „Úgy éreztem, mintha megfagyott volna az ereimben a vér.” – nyilatkozta később az élettársa arról, mit érzett, mikor meghallotta a lövéseket. Az ügy hatalmas port kavart, a divat világát sokkolta az eset, a gyilkos megtalálására szinte azonnal hajtóvadászatot indítottak a hatóságot. Pontosabban folytatták azt, Andrew Cunanan neve ugyanis addigra már nem volt ismeretlen a számukra, Versace a férfi ötödik áldozata volt.

Gianni Versace gyilkosság

Gianni Versace életét többször is megfilmesítették. 2017-ben Edgar Ramirez játszotta Gianni Versace-t, Darren Criss pedig Andrew Cunanant az American crime story sorozat részeként felvett filmben. A fotó a film forgatásán készült, a gyilkossági jelenet felvételekor. (Fotó: Gustavo Caballero/GC Images)

Ki volt Andrew Cunanan?

A férfi 1997 tavaszáig egyáltalán nem volt a rendőrség látóterében, utólag persze fény derült rá, élete cseppet sem volt átlagos. Az akkor 27 éves férfi igazi self-made dzsigoló volt, akit vonzott a luxus, amit sugar daddy-k, idősebb, vagyonos férfiak pénzéből kívánt megteremteni magának. Magas intelligenciája és a képessége hogy beédesgesse magát a felsőbb körökbe, segítségére volt benne, hogy megízlelje a “könnyű életet” és (látszólag) jól szituált férfi prostituáltként élvezze annak minden előnyét.

Arra, hogy Versace-vel ismerték volna-e egymást, semmilyen bizonyítékot nem találtak, a családtagok állítása szerint sem volt kapcsolat kettőjük között, a divattervező mindössze egy őrült ámokfutó áldozata lett. Cunanan 1997. április 27.-én végzett első áldozatával, volt szeretőjének, David Madsonnak egy ismerősével, majd pár napra rá Madsont is megölte: fejbe lőtte és egy Minnesota melletti tóba dobta a holttestét, majd ellopta az áldozat autóját és Chicago felé vette az irányt. Két nappal később egy helyi, tehetős üzletemberrel, a 75 éves Lee Miglinnel is végzett, akinek állítólag Cunanan korábban szexuális szolgáltatásokat nyújtott, ismeretségüket azonban az áldozat családja – érthető okokból – nem erősítette meg a nyomozás során. 

Az FBI is körözte Andrew Cunanant

Az FBI is körözte Andrew Cunanant (Fotó: Fbi/Getty Images)

Cunanan első három gyilkosságáról úgy tartották, azok egy kóros, szadista szexuális bántalmazó tettei voltak, a negyedik esetet azonban már másként kezelték. Chicagoból ismét lopott kocsival lépett le és New Jersey-ig meg sem állt, ott azonban már szimplán csak azért gyilkolt, hogy másik autót szerezzen: egy temetői gondnok, bizonyos William Reese életét oltotta ki, hogy annak pick upjával tovább hajtson.

Ezt követően érkezett Miamiba, bő egy hónappal Versace meggyilkolása előtt. Egy helyi motelben vett ki szobát és a bizonyítékok alapján meglehetősen kettős életet élt: éjjelente puccba vágta magát és bulizott, míg napközben épp csak pizzán élt, vegetált. A rendőrség ekkor már javában nyomozott utána, de megnehezítette a munkájukat, hogy rendkívülien értett hozzá, hogy külsejét megváltoztassa. Egy gyorséttermi eladó júnus 11.-én mégis ráismert és jelentette a rendőségnek, azonban nem sikerült időben a nyomára bukkanni és elkövette az ötödik gyilkosságot is, megölte Giannie Versace-t.

Hiába voltak szemtanúk, sikerült elmenekülnie a helyszínről és egy lakóhajón húzta meg magát. Július 23.-án holttestére ott találtak rá a nyomozók, a férfi végzett önmagával is. Ugyanazzal a fegyverrel oltotta ki életét, mint amivel áldozataival is végzett.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Gianni, wherever you are, thinking of you. Happy birthday ❤

Donatella Versace (@donatella_versace) által megosztott bejegyzés,

Divatházak és tragédiák

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top