Ezekkel a dolgokkal soha ne mosd meg az arcod!

nlc | 2020. Augusztus 19.
A most következő öt dolog a legkevésbé sem alkalmas arcmosásra. Méghozzá azért, mert hatástalan, ártalmas vagy egész egyszerűen gusztustalan.

Számos praktika kering azzal kapcsolatban, hogy mi mindennel mosd az arcod annak érdekében, hogy hibátlan legyen a bőröd. Ezek közül azonban nem mindegyik hatásos, sőt, akadnak köztük, melyekkel még árthatsz is az arcbőrödnek. A most következő 5 dologgal soha NE mosd meg az arcod!

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna tényleg csodaszer és rengeteg mindenre jó, azonban az arc megtisztítása nem tartozik ezek közé. Míg ugyanis a szódabikarbóna pH-ja, a bőré nagyjából 4,5-5, így ha szódabikarbónával mosol arcot, az megzavarja a bőr természetes egyensúlyát. Ennek következtében irritáció, vörös foltok jelentkezhetnek, illetve a bőr érzékenyebbé válhat és pattanások is megszaporodhatnak. 

Méz

A méz szintén népszerű összetevő számos bolti kozmetikumban, illetve házi kencékben is. Valóban beválik például az akné kezelésében, arcmosásra azonban nem alkalmas. Nem szedi le a sminket és a szennyeződéseket és túlságosa ragacsos is ahhoz, hogy megtisztítsd vele az arcod. Egy amerikai tanulmány ráadásul bebizonyította, hogy az antibakteriális hatása is kiszámíthatatlan.

Ezekkel tényleg ne mosd meg az arcod! (Fotó: Getty Images)

Vizelet

Egyes önjelölt bőrápolási szakértők újra és újra előállnak azzal az elmélettel, hogy érdemes a vizeletünkkel tisztítani az arcunkat a bőrpír, az akné, illetve a bőröregedés jeleinek enyhítésére. A bőrgyógyászok szerint azonban bár a vizeletben valóban van némi karbamid, illetve bizonyos ásványi anyagok és enzimek, ezek mennyisége nem akkora, hogy valóban javítanák az arcbőr állapotát. Épp ezért nem éri meg a gusztustalankodás.

Citromlé

Semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a frissen facsart citromlével való arcmosásnak számottevő előnyei lennének. Hátrányai viszont annál inkább, ugyanis ha citrusfélék vannak a bőrödön, majd azt UV-sugárzás éri, úgynevezett fitofotodermatitisz alakulhat ki, mely égési sérülésekhez hasonló tünetekkel, többek között kivörösödéssel, hólyagképződéssel jár.

Csodamogyoró olaj

A csodamogyoró – vagy varázsmogyoró – olaj szintén felkapott alapanyaga a természetes kozmetikumoknak, ám arcmosásra nem való ez sem. Körülbelül 15% alkoholt tartalmaz, ami száríthatja, irritálhatja a bőrt, hosszabb távú használat mellett pedig károsíthatja annak természetes védekezőképességét is.

via

Olvass még az arcápolásról!

Exit mobile version