nlc.hu
Trend

Hamis parfüm jelei

Így ismerheted fel a hamis parfümöt, táskát, cipőt

A már első pillantásra is gagyinak tűnő hamisítványok mellett rengeteg igen megtévesztő koppintás is piacon van. Néhány apró részlet azonban elárulhatja a hamis árut.

A parfümök, valamint a dizájnertáskák, cipők és övek a leggyakrabban hamisított divatcikkek. Ha ilyesmit szeretnél venni, alapvető szabály, hogy lehetőleg márkaboltból vagy megbízható, nemzetközileg ismert áruházak, láncok üzleteiből vagy online áruházából szerezd be! Ismeretlen webáruházból inkább ne rendelj, mert ott semmiképp sem tudod előre ellenőrizni, hogy mit kapsz a pénzedért! Ha pedig személyesen, de bizonytalan helyen vagy akár használtan vásárolsz állítólagos luxusholmit, nagyon figyelj oda az apró részletekre, melyek elárulják, hogy valóban eredeti darabról van-e szó. A főszabály: ami gyanúsan olcsó, bármilyen csábító is, nagyon nagy valószínűséggel hamisítvány

Hamis parfümök

Hamis parfümök (Fotó: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB)

Parfümök

A parfümök esetében elsősorban a csomagolás az, ami árulkodik arról, ha hamisítványról van szó.

  • Az eredeti parfümök üvegén és dobozán is található, többnyire dombornyomott – bár egyes termékeknél sima – kódszám. Ezeknek mindenképp rajta kell lenniük és stimmelnie is kell a két számnak.
  • A dobozt borító celofán nem jelenti azt, hogy eredeti a parfüm, ahogy a hiánya sem bizonyíték arra, hogy hamis, ugyanis egyes világmárkák már nem használnak ilyet. Viszont ha a celofán nem passzentosan illeszkedik a dobozra vagy igénytelen a ragasztása, az már gyanúra adhat okot.
  • A doboz anyaga az eredeti parfümök esetében mindig minőségi, a belsejében támasztékok találhatók, hogy a parfüm üvege ne lötyögjön, ne sérülhessen. Ha ez hiányzik, minden bizonnyal hamis a termék.
  • Az üveg szintén minőségi anyagból kell, hogy legyen, kiálló részek, egyenetlenségek nélkül, a kupakjának pedig pontosan kell illeszkednie rá. Ha ebben van hiba, az is elárulhatja a hamisítványt.
  • Az üveg arányai, színei, illetve a logó nyomtatása gyakran nem stimmel a hamisítványokon. Érdemes az adott márka weboldalán, nagy felbontású képen ellenőrizni a parfümöt – például milyen vastagok, milyen távolságra vannak egymástól a logó betűi –, akár a telefonodon megnyitva a képet összehasonlítani a megvásárolni kívánt termékkel.
  • A folyadék színe szintén árulkodó lehet: ha túl élénk vagy sötét a színe, hamis lehet, ugyanis az eredi parfümök világosabbak, színeik finomak, légiesek.
Jól látszik, hogy hamisítvány

Jól látszik, hogy hamisítvány (Fotó: Eric PIERMONT / AFP)

Táskák, övek, cipők

A dizájner bőráruk, lábbelik esetében már az anyaghasználat is árulkodó lehet. Ha a termék anyaga ránézésre, illetve tapintásra is nagyon szintetikus, érzékelhetően gagyi, esetleg kellemetlen szaga is van, biztos, hogy hamisítvánnyal állsz szemben. Léteznek azonban e tekintetben igen megtévesztő koppintások is, melyeket megint csak az apró részletek leplezhetnek le.

  • A varrásoknak nagyon pontosan stimmelniük kell, egy luxustáskán, övön vagy cipőn nem fordulhat elő elcsúszott varrás, egyenetlenség, kilógó cérnák.
  • Cipők esetében a talpaknak, sarkaknak tűpontosan illeszkedniük kell, sehol nem lehetnek elálló részek, egyenetlenségek, ragasztómaradványok.   
  • Az öveken, illetve a táskák esetlegesen állítható pántján a lyukaknak teljesen egyforma távolságra kell lenniük egymástól.
  • A márka logója gyakran az adott holmi mintájában is megjelenik (például a gyakran hamisított Gucci vagy Louis Vuitton táskák esetében), de a belsejében vagy a hátulján mindenféleképpen fel van tüntetve. Az ellenőrzéshez ilyenkor is érdemes segítségül hívni az okostelefonodat: az adott divatház weboldaláról töltsd le a logót és hasonlítsd össze a terméken lévővel, megegyezik-e a betűtípus, a betűvastagság, illetve az elemek távolsága, az embléma elrendezése.
  • A dizájner bőrárukba mindig kerül sorozatszám, melyet igényesen, stabilan, egyenesen nyomnak az anyagba, nem csak hevenyészve festik oda vagy egy cetlin ragasztják fel.
  • Az eredeti terméken a fémrészek, csatok, cipzárak is tökéletesen egyenletes fényűek, passzentosak, kopás- és karcmentesek. A logót formázó csattal ellátott övek, táskák esetében különösképp érdemes alaposan ellenőrizni az embléma arányait, vonalvezetését, akár eredeti terméket ábrázoló fotóval összehasonlítva. A kapcsok pontosak, nem lötyöghetnek.
  • A termékhez mindig igényes, minőségi csomagolás, rendszerint papírdoboz és tárolózsák is tartozik.

Vigyázz a hamisítványokkal!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top