nlc.hu
Trend

Allergizáló anyagok a gyerek sminkkészletekben

Színesek és szagosak a gyerek sminkkészletek – de mennyire biztonságosak?

Utánanéztünk, mennyire bízhatunk a gyerekeknek készült sminkkészletek minőségében, biztonságos használatában.

Hároméves volt a lányom, mikor először kilakkoztam a körmét gyerek körömlakkal, négy, amikor átengedtem neki sminkcuccaim kevésbé féltett darabjait, hogy játékból kisminkelje magát. Emlékszem, mindkét alkalommal azon lamentáltam, mikor én kicsi voltam, egyáltalán nem volt divat, hogy ovisok pink körmökkel tapicskoljanak a homokozóban. Végül mégis arra jutottam, nem feszülök rá a témára, amíg csupán játékként tekint rá, egy dologban azonban a mai napig nem engedek: abban, hogy milyen szemhéjpúdert ken a szemére és milyen rúzst a szájára. Nem a színek, az összetevők miatt. A helyzet az, hogy zsigerből kétkedve tekintek a sokszor ránézésre is gagyi gyerek sminkkészletekre és mint kiderült, ezzel nem vagyok egyedül: anyukás csoportokban időről-időre felmerülő kérdés, ki, hol, milyen sminkcuccokat vásárol a gyerekének, a karácsony pedig e tekintetben kiemelt szezonnak számít. Ezért utánanéztem, milyen szabályozások vonatkoznak a gyerekeknek szánt sminktermékekre és azok elegendő biztonságot nyújtanak-e hozzá, hogy a hazai üzletekbe ne kerüljenek kétes minőségű termékek.

Játék vagy kozmetikum?

Míg egy szépségmárka szemfestéke egyértelműen kozmetikum, a hajas baba pedig egyértelműen játék, addig egy gyerek sminkszettnél felmerülhet a kérdés, minek számít valójában: játéknak vagy kozmetikumnak? Határeset, és ezzel a szabályalkotók is tisztában vannak, épp ezért az úgynevezett határtermékekkel, vagyis azokkal, amik egyértelműen nem besorolhatók egyetlen termékkategóriába, külön is foglalkoznak.

Főként akkor zavarba ejtő a helyzet, ha a sminkkészlet egy játékszett része, például egy játékbabához van csomagolva, de maguk a valódi sminkszettek is végtelenül játékos kinézetűek, ráadásul a többség nem is a drogériák sminkrészlegén kapható, hanem a játékboltokban. A helyzetet az Európai Bizottság Kozmetikai Termékek Munkacsoportjának Kézikönyve segíti tisztázni, mely szerint függetlenül attól, hogy a sminkkészlet valamilyen játék kiegészítőjeként készült vagy önálló sminkszettként, a Játékok biztonságáról szóló 2009/48/EK irányelv világosan tisztázza, hogy mind az összetételére, mind pedig a címkézésére vonatkozóan meg kell felelnie a terméknek a kozmetikai irányelveknek is. 

Vonatkozó rész a játékok biztonságáról szóló 2009/48/EK irányelv magyarázó útmutatójából

A kozmetikai termékekről szóló rendelet szerint „kozmetikai termék” minden olyan anyag vagy keverék, amely azt a célt szolgálja, hogy az emberi test különböző külső részeivel (hámréteg, haj és testszőrzet, körmök, ajkak és külső nemi szervek) vagy a fogakkal és a szájüreg nyálkahártyájával érintkezésbe kerüljön, kizárólag vagy elsősorban azok tisztítása, illatosítása, kinézetük megváltoztatása, védelme, megfelelő állapotban tartása céljából, vagy a testszag megszüntetése érdekében. A gyermekeknek szánt kozmetikai termékek kozmetikai terméknek minősülnek, és meg kell felelniük a 1223/2009/EK rendelet követelményeinek.

Vagyis megnyugtató tudni, legyen bármennyire is gyerekes a csomagolás, ha sminkkészletről van szó, nemcsak a játékokra vonatkozó szabályoknak kell megfelelnie, de azoknak is, melyek bármilyen ismert sminkmárkára vonatkoznak. A kozmetikai termék hivatalos definíciójában pedig nincs szó életkori megkötésről, vagyis mindegy, hogy azt gyerekeknek vagy felnőtteknek szánják, a szabályoknak meg kell felelnie. 

Érdekes csavar a történetben, hogy a játékokban tiltott allergén illatanyagok listája (amit a kiemelésben hivatkozott irányelv tartalmaz) bővebb, mint amiket a kozmetikai irányelv is tilt, az útmutató szerint abban „szerepelnek azok az allergén anyagok is, amelyeket még akkor is tilos a játékokban felhasználni, ha kozmetikumok alkotórészeként csak címkézési kötelezettség vonatkozik rájuk.” Persze ez csak az illatanyagokra vonatkozik, a kozmetikai szabályozás jelenleg 1611 pontban listázza a különböző típusú tiltott összetevőket.

gyerek sminkkészlet sminkelés

Népszerű ajándék gyerekeknek a sminkkészlet. Mennyire bízhatunk a minőségükben?

Akkor minden rendben van, nem? 

A jogszabályi háttér miatt alapvetően erős védőháló vesz körül minket, az EU kozmetikumokra vonatkozó szabályozásai kimondottan szigorúaknak számítanak, mégis, jusson eszünkbe az is, hányszor fordul elő, hogy egészségre káros összetevők miatt vonnak ki a forgalomból gyerekjátékokat. Paranoiásnak persze nem kell lenni, azonban azt javasoljuk, legyünk körültekintőek, ha gyerek sminkkészletet vásárolunk, hisz a festékek könnyedén belemehet a gyerek szemébe, orrába, szájába, és végső soron közvetlenül a bőrére, arcára keni azokat. Ezért:

  • ne zugárusoktól, nevenincs butikokból vegyünk ilyen terméket. Ki tudja, honnan származnak, mikor gyártották őket. Van elég probléma a hamisított kozmetikumokkal is, ezek sem jobbak náluk.
  • Kerüljük a használt termékek megvásárlását, már csak a higiéniás szempontok miatt is.
  • Mindig ellenőrizzük az összetevőlistát! Törvényi szabályozás ide vagy oda, így is engedélyezve van egy sor potenciális bőrirritáló illatanyag, kétes hírű tartósítószer, amiket kis mennyiségben tartalmazhat a készítmény, csak fel kell tüntetni rajtuk, de ide sorolhatjuk a csillámokat is. Ezektől ugyan megvesznek a kislányok, de vegyünk számításba, hogy apró, pici műanyagdarabkák, amiket például a szájfénnyel könnyedén lenyelhetnek, vagy beledörzsölhetnek a szemükbe is. A kisgyerekek bőre sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké, hiába csak néhanapján kerül elő az a sminkkészlet, ne tegyük ki feleslegesen allergizáló, bőrirritáló anyagoknak, mikor egyszerűen el is kerülhetjük mindezt.

Ha pedig a játék sminkszettek között épp nem találunk olyat, aminek összetevőlistája gyerekbarát, irány a felnőtt szekció! Felesleges azon kattogni, hogy milyen dolog pici gyereknek felnőtt sminkterméket vásárolni, amíg a színek kellőképp élénkek, meglesz a siker, pláne, hogy a gyerek még értékelni is fogja, hogy „igazi” terméket kap – kipróbáltam, tényleg így van. Gyorsan hozzátenném, a körömlakkokra mindez nem vonatkozik, esetükben a lehúzható vagy vízzel lemosható változatok egyértelműen megfelelőbbek.

Azt is hangsúlyozni kell, hogy a felnőtteknek szánt sminkekben is előfordulhat parfüm, BHT és öklömnyi csillám, ezek összetétele azonban online is sokkal egyszerűbben ellenőrizhető, a drogériák sminkmárkái mögött pedig mégiscsak ismert világcégek állnak, jól ellenőrizhető működéssel – annál legalábbis jobban, mintha egy ismeretlen importőr Kínából behozott termékéről lenne szó. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet oldalán is olvasható, hogy az EU-ban forgalmazott kozmetikumokat a felelős személynek/forgalmazónak kötelező regisztrálnia az egységes CPNP nyilvántartásba, ez az adatbázis azonban nem nyilvános felület, a felhasználó az általa kiválasztott kozmetikumról nem tud információhoz jutni. A regisztrációval kapcsolatos kérdésekkel a Nemzeti Hatósághoz (OGYÉI) lehet fordulni.

Mást is kaphat a gyerek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top