nlc.hu
Trend

Szigorodó szabályok a drónokra

Engedély és külön app kell a legtöbb drónhoz januártól

Európai mércével is szigorúak lesznek a drónozás szabályai.
Drón

Elfogadta a Parlament a dróntörvényt, ami szerint januártól csak a HungaroControl mobilalkalmazásának használatával reptethető 120 grammnál nehezebb drón – írja a Telex. Ez a legtöbb népszerű drónmárkát érinti. A súlyhatár feletti eszközök ezentúl légijárműnek minősülnek, regisztrációhoz, vizsgához kötött az irányításuk. A jogszabály ezen kívül gyakorlatilag lehetetlenné teszi a képfelvételek ellenőrzés nélküli készítését légi eszközzel: ha egy drónt kamerával szerel fel a gyártó vagy a felhasználó, 120 gramm alatt is engedélyköteles a használata.

A szabadon használható drónok jogi megnevezése játék légjármű lesz, ezek is csak száz méteren belül reptethetőek. A jogszabályban a bírság felső határát 100 millió forintban (!) állapították meg, azaz elvileg ennyit is kaphat az, aki 120 grammnál nehezebb drónt reptet engedély nélkül. Még egy finomság: az engedélyköteles drónokat csak a HungaroControl szoftverével reptethetjük.

A legtöbb uniós országban 250 gramm a határ. A népszerű DJI márka éppen ezért forgalmaz egy 249 grammos drónt, nagy sikerrel.

Kiemelt kép: Getty Images

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top