nlc.hu
Trend

Az elátkozott Orlov gyémántok

Az Oscar-jelölt színésznő nem merte felvenni az elátkozott Orlov gyémántot

A fekete Orlov gyémántnak kétségkívül filmvászonra illő legendája van, ám a történetnek valószínűleg nem sok köze van a valósághoz.

Orlov néven két drágakövet is emlegetnek: egy fekete és egy fehér gyémántot. Mindkét kőhöz különös történetek kapcsolódnak, a fekete Orlovot pedig egyenesen elátkozott gyémántként tartják számon, mely állítólag több ember haláláért is felelős…

A fekete Orlov

A legenda szerint a 195 karátos, fekete Orlov gyémánt eredetileg az indiai Puduccseri egyik templomában, egy hatalmas Brahma-szobor egyik szemeként funkcionált, melyet egy hindu hittérítő, vagy még inkább egy annak álcázott francia katona lopott el a 19. században. Úgy tartják, a drágakőre ekkor „szemet szemért” alapon átok szállt, a tolvajt pedig nem sokkal később meggyilkolták. 

A fekete gyémánt 20. század elején került elő újra, amikor is egy J.W. Paris nevű híres gyémántkereskedő szerezte meg, aki 1932-ben az Egyesült Államokba vitte és eladta azt. Nem sokkal később aztán a férfi Fifth Avenue egyik felhőkarcolójáról a mélybe vetette magát, öngyilkosságának oka azonban nem derült ki. 

15 évvel később a gyémánt két orosz hercegnő, Leonila Galicin-Bariatinisky és Nadia Vygin-Orlov tulajdonába került, utóbbiról kapta a nevét. Úgy tudni, nem sokkal ezután ők is öngyilkosságot követtek el, ráadásul kísértetiesen hasonló módon vetettek véget az életüknek, mint korábban a gyémántkereskedő: egy magas épület tetejéről ugrottak a halálba. 

Orlov gyémánt

A fekete Orlov (Fotó: Bruno Vincent/Getty Images)

Az 1950-es években a gyémántot egy Charles Wilson nevű férfi vásárolta meg, és azért, hogy megtörje az átkot, három darabra vágatta. A legnagyobb darabból csiszolták a jelenleg ismert fekete Orlov gyémántot, a másik két darabbal viszont nem tudni, hogy mi történt. Mindenesetre ha volt is átok, az minden bizonnyal valóban megtört, azóta ugyanis nem tulajdonítottak neki több halálesetet. 2004-ben Dennis Petimezas amerikai ékszerész szerezte meg a fekete Orlovot. Két évvel később úgy volt, hogy Felicity Huffman színésznő viseli majd a drágakövet az Oscar-gálán, akit abban az évben a Transamericában nyújtott alakításáért jelöltek az aranyszobrocskára. A színésznő azonban, talán az átoktól tartva, mégsem vette fel az ékszert. A díjat így sem nyerte el, helyette Reese Witherspoon vihette haza az elismerést.

Orlov gyémánt

Az Orlov gyémánt (Fotó: John Stillwell – PA Images/PA Images via Getty Images)

A fehér Orlov

A fekete Orlovot gyakran összekeverik a fehér Orlov gyémánttal, emiatt a két drágakő mítosza is több ponton összemosódik, holott valójában nem sok közük van egymáshoz. A fehér Orlovot valamikor a 17. században, az indiai Golcondában bányászták. Erről a kőről is úgy tartják, hogy eredetileg egy templomi istenséget díszített, majd 1747-ben elrabolták azt. A drágakő ezt követően több kereskedő kezén is átment, majd Amszterdamban bukkant fel újra. Akkori, iráni tulajdonosától Grigorij Orlov gróf vásárolta meg, mégpedig azért, hogy II. Katalin orosz cárnőnek ajándékozza azt, akinek korábban évekig a szeretője volt. Az uralkodónő gyengéd érzelmeit szerette volna feléleszteni az ajándékkal, ám nem járt sikerrel. A cárnő azonban Orlovról nevezte el a gyémántot, melyet az ékszerészével egy jogarba foglaltatott.

A fehér Orlov

A fehér Orlov a császári jogarban (Fotó: Wikipedia)

Mi lehet az igazság?

Hogy a fekete Orlov-gyémánt legendájának mennyi valóságalapja van, az nyilvánvalóan ellenőrizhetetlen, ám néhány tény azért rendelkezésünkre áll. A szakemberek például eleve vitatják, hogy a fekete Orlov Indiából származhat, ugyanis ott egyrészt nem jellemzőek a fekete gyémántok, másrészt a hinduk nem is kedvelik különösebben a fekete színt. Arra, hogy a fekete gyémánt névadója és egyben egyik áldozata Nadia Vyegin-Orlov hercegnő egyáltalán létező személy volt, szintén nincs bizonyíték. A másik feltételezett áldozat, Leonila Galicin-Bariatinisky viszont bizonyíthatóan élt, ám még jóval azelőtt, 1918-ban elhunyt, hogy a gyémánttal bármiféle kapcsolatba kerülhetett volna. 

via

Még több különös történet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top