nlc.hu
Trend

Cumi ékszerek a 90-es években

Itt a magyarázat a ’90-es évek rejtélyére: ezért hordtunk műanyag cumikat ékszerként

Emlékszel még a'90-es években hódító, cumiékszer-lázra? Utánanéztük, kik is voltak érte a felelősek.

Ha a kilencvenes évek elején voltál gyerek vagy tini, szinte egészen biztosan te is hordtál színes, műanyag cumikat ékszerként. Aggattuk a fülbevalónkra, kulcstartónkra, tolltartónkra, vagy medálként a nyakunkba, sőt, akadtak olyanok is, akik annyit halmoztak fel belőlük, hogy gyöngysorszerűen felfűzve viselték. De vajon honnan indult ez a trend? Ennek a közel három évtizedes rejtélynek jártunk utána…

Cumi ékszerek

Neked is volt? (Fotó: nlc.)

1992, a cumiláz éve

Az évszám egyébként egészen pontosan 1992: ekkor tört ki a cumiláz. Az irányzatot a korabeli források szerint az amerikai Public Enemy nevű hiphop csapat egyik tagja, Flavor Flav indította el. A szokatlan kiegészítőket igencsak kedvelő rapper volt az, aki először viselt ékszer gyanánt egy valódi cumit, de hamarosan a TLC nevű  R’n’B-lánycsapat tagjainál is felbukkant a tárgy. Az hiphop szcénában ezt követően kezdett terjedni a sajátos divat, melyre az élelmes műanyaggyártók is rövidesen felfigyeltek és a trafikokat, bizsuboltokat hamarosan elárasztották az olcsó, színes ékszercumik.  

Public Enemy

A Public Enemy a kilencvenes évek elején , jobbra Flavor Flav (Fotó: Ebet Roberts/Redferns)

Vissza a gyerekkorba!

A cumiviselés egyfajta ideológiát is kapott: az infantilis kiegészítő a felnőtt társadalomból való menekülés, az ártatlan gyerekkorba való visszavágyódás jelképe lett a tinédzserek, sőt fiatal felnőttek körében is. A tengerentúlról indult trend Európába is eljutott, ahol a londoni klubéletben vált először népszerűvé. 

„Majdnem olyan ez, mint a punkok számára a biztosítótű. Könnyen megszerezhető és különcséget sugároz” – fogalmazta meg akkoriban a jelenséget Mark Whitaker, a Details magazin divatszerkesztője.

A cumik felbukkantak a kifutón is: Betsey Johnson amerikai divattervező azévi kollekciójában, a Valley Of Dolls-ban életnagyságú játékbabáknak öltöztette a modelljeit, akiknek az ujjára jókora cuminyalókák kerültek gyűrű gyanánt. Egyébként sem volt véletlen, hogy maguk a cumiékszerek is hasonló külleműek voltak a savanyú cukorkákhoz.

„Cukorka és ékszer. A legjobb mindkét világból” – jegyezte meg 1992-ben egy lapnak nyilatkozva Heather Laing stylist, a divattervező asszisztense.

Betsey Johnson

Betsey Johnson (Fotó: Anthony Barboza/Getty Images)

Soha nem ismétlődött meg

Miközben a kilencvenes évek számos trendje azóta akár többször is visszatért, a cumiláz érdekes módon valahogy soha nem ismétlődött meg. Bár más típusú, de hasonlóan intenzív műanyagékszer-trend utoljára 2014-ben ütötte fel a fejét, amikor divatba jöttek a Rainbow Loom, vagyis a színes műanyag szalagokból készült karkötők, melyek akkoriban még hírességek csuklóján is felbukkantak, David Beckhamtől Katalin hercegnén át egészen a pápáig. 

Bár cumi formájú ékszerek ma is kaphatók, ezek jellemzően inkább ezüstből vagy aranyból készülnek és általában várandós nők vagy kisgyerekes szülők hordják őket, tehát egészen más jelentéstartalommal bírnak, mint a kilencvenes évek eleji ékszercumik. Aki viszont valamilyen okból éppen olyan cumikra vágyna, amiket közel harminc éve hordott, annak távol-keleti webáruházak kínálatában érdemes kutakodnia, azok ugyanis, ha nem is eszelősen nagy választékban, de a mai napig is árulnak replikákat. 

Források: Baltimore Sun, Orlando Sentinel

Még több különleges történet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top