nlc.hu
Trend

Az EU az LMBTIQ-szabadság zónája lett

Mostantól az egész Unióban szabadok az LMBTIQ-emberek

Az Európai Parlament döntött, igaz, csak szimbolikusan.

Az Európai Parlament nagy többséggel (492 szavazattal, 141 ellenszavazat és 46 tartózkodás mellett) úgy döntött, az Uniót az LMBTIQ-szabadság zónájának nyilvánítja – írja a hvg.hu. Az Unió kiadott erről egy részletes állásfoglalást. A képviselők ezt üzenik:

Az LMBTIQ-személyek számára az Európai Unióban mindenütt biztosítani kell azt a szabadságot, hogy szexuális irányultságukat, nemi identitásukat, nemi önkifejezésüket és nemi jellemzőiket az ezen alapuló intoleranciától, megkülönböztetéstől vagy üldöztetéstől való félelem nélkül megélhessék és nyilvánosan megmutathassák […] és a hatóságoknak az egész Európai Unióban minden kormányzati szinten védeniük kell és elő kell mozdítaniuk az egyenlőséget és az alapvető jogokat mindenki számára, beleértve az LMBTIQ-személyeket is.

A dokumentum  külön foglalkozik a lengyel és a magyar helyzettel. Magyarországgal kapcsolatban az olvasható a dokumentumban, hogy 2020 novemberében Nagykáta városa határozatot fogadott el, amelyben betiltja az „LMBTQ-propaganda terjesztését és népszerűsítését” az önkormányzati fenntartású intézményekben. Egy hónappal később a magyar országgyűlés az alaptörvény módosításával tovább szűkítette az LMBTIQ-emberek jogait azzal, hogy figyelmen kívül hagyja a transznemű és nem bináris személyek létezését, és korlátozza a családi élethez való jogukat. Egy másik törvény megfosztja az élettársi kapcsolatban élő párokat az örökbefogadáshoz való jogtól.

Hidvéghi Balázs fideszes képviselő közleményt adott ki az ügyről, jelezve, hogy pártja nemmel szavazott. „A többségi társadalomnak minden kisebbséggel szemben toleránsnak kell lennie, de azt nem hagyhatjuk, hogy a társadalom általunk fontosnak tartott alappilléreit kikezdjék. Azt pedig a legkevésbé sem megengedhető, hogy a gyermekeink egészséges fejlődését fenyegessék” – írja. 

 

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top