nlc.hu
Trend

Guinness rekord: ez a világ legdrágább méze

Guinness rekord: ez a világ legdrágább méze

Hiába a brutális ár, a várólista hosszú.
méz, méhek

Egy török ​​vállalat, a Centauri Honey Guinness-világrekordot állított fel azzal, hogy ők birtokolják a világ legdrágább mézét, amelyből alig 45 dkg  5400 dollárba, azaz több mint másfél millió forintba kerül. A méregdrága mézet egy bizonyos, Ahmet Eren Cakir, egy 44 éves török ​ vállalkozó és kutató állítja elő, a ​​Fekete-tenger térségében, 2500 méteres tengerszint feletti magasságban található dombok barlangjában. Hiába az elképesztő ár, állítólag  a cégnek nyolc hónapos várólistája van.

A borsos árú méz sötét színű és állítólag kesernyés ízű, mindemellett orvosilag elismert a magas magnézium-, kálium-, fenol-, flavonoid- és antioxidáns-tartalma. Évente egyszer takarítják be, és csak 30 kg mézet állítanak elő minden évben. Betakarítás után mintákat küldenek a Török Tudományos Élelmiszerintézetnek, hogy ellenőrizzék annak minőségét. 

A lelkes ügyfelek Londontól Los Angelesig, Milánótól Japánig, vezérigazgatók, hírességek, politikusok és orvosok köréből kerülnek ki. 

Hasonlóan drága az “Elvish” méz, amelynek első kilóját 45.000 Euróért adták el a francia tőzsdén, 2009-ben. 2017-ben egy kiló ára 5.000 Euro volt. Ezt a különleges mézet egy 1.800 m mély barlangból nyerik ki, mely a Saricayir völgyében, az Artvin település mellet Törökország észak-keleti részén található.

Még több Guinness-rekord:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top