nlc.hu
Trend

Átfogó vizsgálat az 5G-ről

Átfogó tanulmányok igazolják, hogy az 5G nem veszélyes az emberre

Szakértők számos tanulmányt és publikációt elemeztek, mielőtt kijelentették, nem találtak bizonyítékot, ami azt igazolná, hogy ez a technológia káros.

Az Ausztrál Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Ügynökség (ARPANSA) és a Swinburne Műszaki Egyetem felmérte az 5G által használt rádióhullámok potenciális egészségi hatásait, és nem találtak bizonyítékot arra, hogy a technológia képes lenne károsítani a szervezetet, írja a 24.hu.

A szakemberek az egyik tanulmányban 138 korábbi publikációt vizsgálták felül, ezekben az úgynevezett milliméteres hullámokat elemezték. 107 kísérleti tanulmányban a rádióhullámok különböző potenciális biológiai hatásait mérték fel, 31 epidemiológiai publikációban pedig azt, hogy mivel jár a hasonló hullámokkal működő radarok közelében a kitettség. A szakértők nem azonosítottak olyan adatokat, melyek alapján az alacsony szintű rádióhullámok, mint amilyeneket az 5G technológia is használ, veszélyesek lennének az emberekre.

A második tanulmányban újabb elemzés alá vetették a már említett 107 publikációt, és elenyésző, ám erősen megkérdőjelezhető bizonyítékot találtak a káros hatásokra vonatkozóan. Dr. Ken Karipidis, az ARPANSA munkatársa szerint olyan publikációk esetében mutattak ki esetleges veszélyeket, melyeket függetlenül nem tudtak megismételni, a kutatások során pedig jellemzően gyenge minőségű módszereket alkalmaztak. Ezen következtetések tehát tudományos szempontból erősen vitathatók.

A zalaegerszegi járműipari tesztpálya 5G mobilszolgáltatást biztosító adótornya az épített városi környezetet modellező pályarész mellett 2018. december 7-én.

A zalaegerszegi járműipari tesztpálya 5G mobilszolgáltatást biztosító adótornya az épített városi környezetet modellező pályarész mellett 2018. december 7-én (Fotó: MTI / Varga György)

Az 5G-től félnetek nem kell:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top