nlc.hu
Trend
Indiai koronavírus mutáció

Aggasztó az újonnan felfedezett duplamutáns koronavírusvariáns, jóval fertőzőbb és ellenállóbb

Az új koronavírus-mutáns sajátossága, hogy egyszerre fertőzőbb és ellenállóbb a szervezet immunválaszával szemben.

Több mint tízezer vírusminta genetikai elemzésével 771 koronavírus-mutánst mutattak ki Indiában, köztük egy olyan új variánst is, melyen kétféle mutációt is megfigyeltek, így az egyszerre fertőzőbb és ellenállóbb a szervezet immunválaszával szemben, jelentette a BBC az indiai egészségügy minisztérium felügyelete alá tartozó, tíz nemzeti laboratóriumot összefogó Indian SARS-CoV-2 Consortium on Genomics vizsgálatai alapján.

Új indiai koronavírus-mutáció ad okot az aggodalomra

Új indiai koronavírus-mutáció ad okot az aggodalomra (Fotó: Pixabay)

A 444.hu azt írja, kutatók beszámolója szerint a variáns tüskefehérjéjén kétféle mutációt is megfigyeltek. Egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy az új variánsok megjelenése miatt van újra felfutóban a járvány Indiában, de szükségesnek látják a helyzet folyamatos nyomon követését.

Mivel a vírusvariánsok közül azok tudnak a leginkább szaporodni, melyek fertőzőbbek, vagy amik ellen az emberi szervezet kevésbé hatékonyan tud védekezni, egy egyszerre fertőzőbb és ellenállóbb variánsnak igen jó esélye van az elszaporodásra – írják. Így vált domináns mutációvá Európában a fertőzékenyebb brit variáns, és ezért terjed globálisan is az ellenállóbb dél-afrikai változat is.

Több cikk a nálunk is jelen lévő brit variációról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top