nlc.hu
Trend
Divatkifejezések jelentése

Divat ábécé – Acid washedtól a zsabóig sorra vesszük, mi mit jelent a divat világában

50+ divatkifejezés és jelentésük, egyszerűbb lesz az életünk, ha megismerjük őket.

Egy vaskos szótár is kikerülne mindabból a kifejezésből, melyekkel a divat, a divatipar dolgozik. Anyagtípusok, ruhafazonok, stílusok és öltözködési formák, kiegészítők és részletek – ezernyi apróság neve kering körülöttünk, és bizony nekünk is gyakran összeszalad a szemöldökünk, ha egy-egy szó jelentését szeretnénk megfejteni. A teljesség igénye nélkül (és mert senkit sem kínoznánk sokszázas listával), összegyűjtöttük azokat a divatkifejezéseket, melyeket érdemes ismernünk, ha nem szeretnénk elveszni a divat világában.

A

Acid-Washed: A farmerek egy koptatási módja, ami a nyolcvanas évek tipikus mintája volt. Erősen kontrasztos, fehértől a kékig terjed a foltok színe, mintha csak kihipózták volna az anyagot – egyébként klórral kezelt habkővel mossák át azt, így érik el a kívánt hatást.

A-vonalú: Ruhafazon, amit Christian Diornak köszönhetünk. Egyrészes ruha, szoknya vagy kabát is kaphat ilyen fazont, lényege, hogy derékrésztől fokozatosan bővülő szoknyarész (alsórész) jellemzi, melyről így a nagy A betű formája juthat eszünkbe.

A-vonalú: Ruhafazon, amit Christian Diornak köszönhetünk

A-vonalú ruhafazon az 50-es évekből (Fotó: Bettmann/Getty Images)

Azsúr: Csipkeszerűen apró lyukminta, női ruhákon, felsőkön gyakran alkalmazzák. Belesimul az anyagba, úgynevezett átcsavarásos és szálvonásos öltésekkel alakítják ki.   

Athleisure: Öltözködési mód, melynél a sportoláshoz szánt anyaghasználat, ruhatípus keveredik az utcai divattal, vagy teljes egészében meg is jelenik ott. A napjainkat meghatározó trend 2014 környéként kezdett felívelni, emlékezzünk csak az edzőtermi ruhák utcai viselésére – helló, leggings!

B

Babydoll: Elnevezését az 1956-os Baby Doll mozifilmről kapta, eredetileg a könnyed női hálóingek elnevezése volt, melyeket puffos ujjak is jellemeztek. Mára felsőruházatok fazonjaként is megjelenik, a hálóruhák esetén a rövid, mellrész alatt egyből bővülő, gyakran szaténból készült pántos darabokat nevezzük így.

Ballon szoknya: A csípőrésztől intenzíven bővülő szoknyatípus, melynek alja visszaszűkül.

Balaklava: Sapkatípus, mely az arcot is takarja, gyakran csak a szemeket szabadon hagyva. Téli sportok öltözetének gyakori eleme.

Sapkatípus, mely az arcot is takarja

Fotó: Daniele Venturelli/Getty Images

Barett sapka: Puha anyagból készült, kerek, lapos kalaptípus, népszerű nevén svájcisapka, a francia sikk alapdarabja.

Basic: Az alapdarabok jelzője, vonatkozhat ruhákra, kiegészítőkre is. Az alapdarabok azok a mindig bevethető divatholmik, amik szabásukat, stílusukat tekintve egyszerűek, ám épp ezért jól variálhatók az aktuális trendek szerinti, látványosabb ruhákkal. 

Black tie: Öltözködési forma, a dress code egy típusa. Elegáns viselet, esti rendezvényekre jellemző, a hölgyek számára ujjatlan kisestélyi ruha (lehetőleg nem nadrágos), férfiaknál sötét szmoking, szigorúan fekete csokornyakkendővel.

Beanie: Egyszerű, kötött sapkatípus pompom nélkül.

Body: Alsó- és felsőruházat is lehet, lényege, hogy a póló, trikó vagy épp blúz szabású felső alsóneműhöz hasonló, a lábak között záródó (általában patentolható) részben végződik.  

Bonnet kalap: A fejtetőt és a tarkót is takaró, áll alatt megköthető kalaptípus, manapság már jobbára csak a gyerekruházatok közt találjuk meg. Régebben a nők körében is kedvelt és divatos kalaptípus volt.

Boyfriend fazon: Lezser, leggyakrabban a farmereknél használt fazon, mely azt kívánja utánozni, mintha csak a pasink ruháját kaptuk volna magunkra.

Breton-csíkos: Fekete vagy sötétkék és fehér, vékony csíkozott anyag, a tengerész stílus alapja, amit Coco Chanel hozott divatba. Legnépszerűbbek a Breton-csíkos felsők.

Bustier: Fűzőszerű fehérneműtípus, annál rövidebb, de hasonlóan rásimul az alakra, néhány hosszanti merevítőt is tartalmazhat. Leggyakrabban pánt nélküli.

C

Casual: Öltözködési forma, a hétköznapok kényelmes, lezser, ám semmiképp sem hanyag formája. A farmer casual, egy erősen szaggatott farmer már nem az.

Ceruzaszoknya: Térdig, vagy térd alá érő szoknyatípus, egyenes vonalú, majd enyhén szűkülő fazonnal.

A ceruzaszoknya lefelé szűkülő fazonú

Fotó: Christian Vierig/Getty Images

Chino nadrág: Női és férfi változatban is megtalálható, a casual öltözködés, a sportosan elegáns szettek alapdarabja. Erős pamut anyagból készül, tipikus színe a bézs és a keki, és nagyon jól áll neki ha picit feltűrjük a szárát. Ellenben sose villantsunk hozzá zoknit, a belebújós cipők (espadrilles, slippers), teniszcipők épp úgy jól mutatnak vele, mint a hétköznapi körömcipők.   

Clutch: Alkalmi táskatípus, melynek nincs se pántja, se fogantyúja. Lapos, hosszúkás formájú.

Cold Shoulder: A vállat szabadon hagyó, de nem váll nélküli ruhafazon. Esetében kisebb-nagyobb vállkivágás, hasíték jellemzi a ruhát.

Colour blocking: Többféle kontrasztos szín használata, melynél minden árnyalat hasonló intenzitással van jelen. Ruhán belül vagy a szett egészét nézve, a ruhadarabok párosításával is elérhetjük.

Culotte: Magyarul nadrágszoknya, bő szabással, térdig vagy lábszárközépig érő fazonnal.

CS

Csőruha: A test vonalát követő, szűk ruhák, ujjatlan, pánt nélküli fazonnal. Minitől a maxiig bármilyen hosszal előfordul.

D

Destroyed denim: Erősen koptatott és szaggatott farmer hasítékokkal, rojtokkal.

Distressed: Lezser ruhadarabok, a casual stílusba ezek lazasága nem illik bele. Tipikusan ilyen a boyfriend farmer, az oversize pólók, ruhák.

Acid washedtól a zsabóig: Divat ABC

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

E-É

Empír fazon: Mell alatt szabott, fűző nélküli, a test természetes vonalát láttatni engedő ruhatípus, amit Jozefina császárné hozott divatba.

Espadrilles: Kenderből vagy lenből készült talprésszel kialakított, lapostalpú cipő, mely Spanyolországból indult hódító útjára. Tipikus nyári lábbeli, férfiak és nők számára egyaránt divatos.

Éksarkú cipő: Magas sarkú cipő, melynek sarka és talprésze egybefüggő kialakítású. Hétköznapi szettekhez ajánlott fazon, casualnál elegánsabb ruhákhoz nem javasolt. 

G

Girlfriend fazon: Aktuálisan divatos lezser farmerfazon, a boyfriend visszafogottabb változata.

Gladiátor szandál: Sok-sok pántból álló bőr szandál, a pántok akár a lábszárközépig is felfuthatnak.

Acid washedtól a zsabóig: Divat ABC

Fotó: Frazer Harrison/Getty Images for Stagecoach

H

Haute couture: a magas szabásművészet, vagyis a legaprólékosabb munkával, kézzel készített, személyre szabott ruhák. Igazi haute couture csak akkor lehet egy ruha, ha a divatház működése megfelel a francia Chambre Syndicale de la Haute Couture szigorú előírásainak.

Halterneck: Elől a nyakig felfutó, nyakpántos felsőrész kialakítási mód, melynél a vállak és a hát felső része szabadon van.

Hercegnő szabásvonalú ruha: Hosszanti panelekből felépülő ruha, amely a derékrésznél nincs kettéválasztva, hanem az egyes darabok formáinak és a hosszanti varrásmódnak köszönhetően követi a test vonalát, majd a derékrésztől lefelé bővül. Népszerű menyasszonyi ruhafazon.

J

Jeggings: A jeans és leggings szerelemgyereke ez a szűk nadrágtípus, mely rugalmas farmerből készül, derékrész nélkül, a leggingsek stílusában.

L

Loafer: Belebújós lapostalpú cipőtípus, melynek különálló sarka van. Általában bőrből készül, casual szettekhez, irodai szettekhez férfiak és nők számára is jól mutat.

M

Mary-Jane: Kerekorrú, a lábfejnél pántos cipőtípus, eredetileg teljesen lapos kialakítással manapság már minden sarokmagassággal társítják. Az 1900-as évek elején vált népszerűvé a kisgyerekek ruházkodásában, majd a húszas években a flapper stílus jellemző cipőtípusá vált a felnőtt nők körében, és azóta is számos szubkultúra magáévá tette a punk rocktól a gótig. 

Minaudiere: Magyarul ékszertáska, az alkalmi táskák egy változata. Jellemzően fémből készül, gazdag díszítéssel (strasszokkal, vagy féldrágakövekkel, drágakövekkel is akár). Számtalan formája lehet, a minaudiere-ek koronázatlan királynője a magyar származású Judith Leiber.

Acid washedtól a zsabóig: Divat ABC

Fotó: Jeffrey Mayer/WireImage

Mule: Lapos vagy magas sarkú, elöl zárt, hátul nyitott papucscipő.

O

Oxford cipő: Eredetileg férficipők voltak, elnevezése a 19. századra nyúlik vissza, ekkor kezdte el az Oxfordi Egyetem hallgatói kezdtek rövidebb szárú, elegáns cipőket hordani. A nők az I. világháború után fedezték fel maguknak a fűzős kialakítású bőrcipőket. 

P

Pagoda ujj: A vállrésznél, felkarnál még normál, majd egyre bővülő kialakítású ruhaujj, ami elnevezését az ázsiai pagoda épületekről kapta. 

Pán Péter gallér: Blúzok és ruhák divatos gallértípusa, alapverziója a fehér Pán Péter gallér, fekete, kulcscsont felett záródó nyakkivágású darabon. Lekerekített forma és változatos méretek jellemzik.

Acid washedtól a zsabóig: Divat ABC

Fotó: Christian Vierig/Getty Images

Peep toe: Elől kivágott női cipőtípus, az aprócska lyuk csak a nagyujjat engedi láttatni.

Peplum: Derékfodor, mely díszítheti a szoknyát, ruhát, vagy végződhet ebben felsőnk is.

S

Smokkolás: Más néven darázsolás, ami egy díszítőtechnika, mikor az anyagot gumírozott cérna segítségével sűrűn, több sorban vagy minta szerint ráncolják viszonylag nagyobb felületen.

Statement: lehet statement egy ékszer, de egy ruharészlet is, lényege, hogy a megszokottnál karakteresebb, nagyobb, és így feltűnőbb. Olyannyira, hogy egy-egy darab elég is egy outfitben belőlük.

Acid washedtól a zsabóig: Divat ABC

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

SZ

Szivarnadrág: Gyakran élére vasalt, elegáns nadrágtípus, jellemzően 3/4-es, 7/8-os hosszal. Szűk fazonú, de nem a lábszárra tapadó.

T

Tankini: Kétrészes fürdőruhatípus, melynél a felsőrész pántos, topszerű kialakítású, hasat és hátat is takaró.

Tömbsarkú cipő: Blokksaroknak is nevezik, mikor a cipő sarka vastag, szögletes, így jóval stabilabb járást is biztosít.

Trenchcoat: vagyis ballonkabát.

Tulipánfazonú szoknya: hasonló a ballonfazonú szoknyához, itt is fokozatosan bővül, majd visszaszűkül a szoknya, azonban csípőrészen szűkebb kialakítású.

U

Utility look: A munkaruházat inspirálta, lezser öltözködési stílus, tipikus elemei az oldalzsebes cargo nadrág vagy az overall. Alapszín a keki, de ne keverjük össze a katonai stílussal. A nőies kiegészítők, részletek nagyon jól ellensúlyozzák a ruhaneműk karakterességét.

Acid washedtól a zsabóig: Divat ABC

Fotó: Marks & Spencer

W

White tie: A legelegánsabb típus az öltözködési formák közt, bálok, elegáns estélyek öltözéke. Hölgyek esetén nagyestélyi, ízléses ékszerrel, frizurával, és akár hosszú kesztyűvel, férfiak esetén frakk, cilinderrel, fehér csokornyakkendővel, fekete lakkcipővel. Ilyen előírás szerepel a Bécsi Operabál esetén, ha a sztárokat nézzük, az Oscar-gála vagy a Golden Globe juthat az eszünkbe.

ZS

Zsabó: A 18. századi férfiak ruhatárában kezdte, majd mára inkább már csak a női gardróbokban találjuk. Fodros ruhadekoráció, ami akár csipkéből is készülhet, a mellkasi, és esetleg a nyak körüli részt díszíti.

Mindez a gyakorlatban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top