nlc.hu
Trend

A Covid az A és AB vércsoportúakra a legveszélyesebb

Rusvai Miklós: kiderült, melyik vércsoportba tartozók kerülnek nagyobb eséllyel lélegeztetőgépre

Rusvai Miklós víruskutató elmondása szerint a vércsoportunk is hatással lehet arra, milyen eséllyel kerülünk lélegeztetőgépre, miután elkaptuk a koronavírus-fertőzést.

Az A vagy AB vércsoportúak nagyobb eséllyel kerülnek lélegeztetőgépre a Covid-betegek közül, és ennek Rusvai Miklós víruskutató szerint már a tudományos magyarázata is ismert. A szakember a hírről az InfoRádió műsorában számolt be.

A négy vércsoport (illusztráció: Pixabay)

A négy vércsoport (illusztráció: Pixabay)

A legújabb kutatások szerint a vörösvérsejtek felszínén lévő A antigének a tüdő hámsejtjein is kifejeződnek, és mivel ezt kissé megváltozott formában teszik, a koronavírus képes rákapcsolódni a molekulákra és elszaporodni, ezzel károsítva a szervet. Vagyis a korábban már felismert ACE2 receptor mellett van egy másik tapadási lehetősége az A vércsoportú egyénekben, a tüdőhámsejtek felületén a koronavírusoknak. Levonva a következtetést: a 0-ás vércsoportúaknak kisebb az esélye, hogy a betegség az esetükben súlyosabbra forduljon. Arra, hogy mi a helyzet a B-s vércsoporttal, sajnos külön nem tért ki a kutató, de a korábbi információk alapján nekik is több okuk van a bizakodásra.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top